Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 kihagyhatatlan különlegesség, amit meg kell kóstolnod a Kanári-szigeteken!

Röppenj el a télből a nyárba fapadossal vagy a gondolat szárnyán! Az óceáni szigeteken 20-22 fokban élvezheted a napfényt és a finom ételeket.

A turistákat leginkább vonzó Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote és Fuerteventura konyhája az erőteljes spanyol és latin-amerikai hatás ellenére is rendelkezik önálló arculattal. Érződik például, hogy az elszigeteltségben élő őshonos guancsok sokáig a helyi terményekre voltak utalva. Az itteniek napjainkig a hagyományaikra támaszkodnak, de már magától értetődően használják a 15. században a spanyolok által behozott újvilági termékeket, mint a csemegekukorica vagy a banán. Alapvető táplálékot jelentenek a halak és a tenger gyümölcsei, továbbá a kecskehús.

1. Mojo szósz (Mojo picón, mojo verde)

Attól függően piros vagy zöld, hogy paprikával vagy korianderrel készítik-e. Különféle helyi fűszerekkel ízesítik, és gyakorlatilag mindenféle ételhez fogyasztják. Minden családnak és vendéglőnek féltve őrzött saját receptje van. A helyi kultúrának olyan fontos része a mojo, hogy még népdalok is szólnak róla!

2. Sós vízben, héjában főtt burgonya (Papas arrugadas)

Az apró szemű burgonyát eléggé tömény tengeri sós vízben teszik fel főni. Végül a víz elpárolog, és a só vékony bevonatot képez a krumpli héján. A papas arrugadas köretnek is finom húsok vagy halak mellé, de általában mojo szósszal kínálják. 

3. Gofio canario

Az őslakosok konyhájának ízvilágát képviselő különlegességet helyben termesztett, megőrölt sült vagy pörkölt búzából, árpából és főleg kukoricából állítják elő. Sósan sült húsokhoz, pörköltekhez, hurkához, kolbászokhoz kínálják. Édesen desszertekhez használják.

4. Kecskehúsos ragu (Carne de cabra en salsa)

Tipikus kanáriai étel. A kecsekehúst fűszeres-boros mártásban párolják, amelyet helyenként curryvel ízesítenek. A körete burgonya vagy papas arrugadas.

5. Sajtok

A legismertebb a Gran Canarián 3/4 részben tehén-, 1/4 részben juhtejből készülő, kenhetően krémes állagú, világossárga queso del flor, amit articsóka kivonatával ízesítenek. Lanzarote jellegzetes kecskesajtja (queso lanzaroteño) kissé savanykás ízű. Tenerifén ne hagyd ki a tehén-, kecske- és juhsajtból készülő, telt ízű queso tinerfeño sajtot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss