Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 kihagyhatatlan gasztroprogram a hétvégére

Jobbnál jobb gasztroprogramok várnak benünket az Alpokaljától Tokaj-Hegyaljáig, és persze a fővárosban is. Íme az 5 legizgalmasabb ezek közül, az első hivatalosan is őszi hétvégén!

Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari találkozó

Az Alpokalja legszebb kisvárosában minden szeptember 3. hétvégéjén tartják a több mint 100 éves múltra visszatekintő, 1973 óta fúvószenekari találkozóval egybekötött vigasságot. A hagyományokhoz híven pénteken csapra verik az első hordót és kihirdetik az Év Borát, továbbá játékos vetélkedő keretében megválasztják az Év Borkirálynőjét, aki a következő szüretig hivatalos közszereplővé válik. A rendezvény idején a jó kőszegi kékfrankosok, zweigeltek és blauburgerek mellé finom falatokat kínálnak a helyi gasztronómia képviselői, a kirakodóvásáron pedig a település kézművesei árulják portékáikat. Hallgathatsz térzenét, fúvósszerenádot és bordalokat, a rendezvénysátrakban pedig könnyűzenei koncerteket is. A fő attrakciót a szombaton 14 órakor induló szüreti felvonulás jelenti, amelyre a város apraja-nagyja maskarába öltözik.

Részletek >>>  
Élő webkamerás közvetítés a szüreti karneválról itt >>>

13. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál és országtorta-bemutató

Szeptember 23–25. között a Nyugat-Dunántúl legnagyobb gasztro- és örökségturisztikai rendezvényén már péntektől minden a tök, a tökmag és a tökmagolaj körül forog. Nagyrákoson benevezhetsz töklökő versenyre és megnézheted, hogyan kell köpeszteni, olajat ütni, őrségi kerek perecet sütni. Szalafőn tökös ételeket és tökös-mákos rétest ehetsz a pityerszeri csárdában, Magyarszombatfán finomságokkal megrakott kóstolóasztal vár és elmagyarázzák, hogyan főzz otthon a helyi fazekasok által készített cserépedényekben. Őriszentpéteren a kézműves foglalkozások, a zenés műsorok és a vidám előadások között találkozhatsz az Őrség Zöld Aranya országtortát megalkotó Szó Gellért mestercukrásszal, éltetheted a Tökkirályt és lovagjait, bóklászhatsz a termelői piacon és a kézműves kirakodóvásáron vagy töklámpást faraghatsz az esti felvonulásra.

Részletek >>> 

Kerekdomb Fesztivál és Bormustra

Szeptember 23–25. között háromnapos összművészeti fesztivál debütál Tokaj-Hegyalján a Tállyáért Egyesület és a Művészetek Völgye csapatának társszervezésében. A Tállya egyik jól termő dűlőjéről elnevezett fesztiválon színházi és irodalmi előadások, hangversenyek és könnyűzenei koncertek, valamint gyerek- és családi programok várják a művészetszerető borbarátokat. A nagyvárosok zajától távol író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, borkóstolókon és pincetúrákon vehetsz részt, vállalkozhatsz élvezetes gasztrokalandra, futhatsz félmaratont és kreatív helytörténeti kirándulásokon fedezheted fel az aprócska település rejtett titkait. Tudtad, hogy a főutcán található Bernáth-házban írta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényét, Weöres Sándor pedig Tállyára helyezte kedvenc kitalált figurájának, Lónyai Erzsébetnek, azaz Psychének szülőházát?

Részletek >>> 

MKVM 50: múzeumi születésnap Óbudán

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Krúdy Gyula egykori lakóházában működő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Az év végéig tartó jubileumi rendezvénysorozat csúcspontja a szeptember 24-ei születésnap, amelyet múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, koncerttel és egy új időszaki kiállítással köszöntenek. Az MKVM 50 című tárlat félszáz érdekes tárgyon – pl. Görgey Artúr Franck kávé-számláján – keresztül ad ízelítőt az állandó gyűjtemények becses darabjaiból. Egyes tárgyakat testközelből tanulmányozhatsz és megtudhatod, hogyan vert habot és készített fagylaltot az 1920-as években egy cukrász vagy mivel magozta a meggyet és sütötte a tarkedlit a háziasszony. Nosztalgikus ízeket és illatokat érezhetsz, ha részt veszel a közös ánizsos teasütemény-készítésben, ráadásul századfordulós hangulatú fotót készíttethetsz magadról.

Részletek >>>  
Pillants be a múzeumi hétköznapokba itt >>> 

Corvin Szezonzáró Sörfesztivál

Szeptember 22–25. között minden malátarajongót csapolt és üveges sörök garmadája vár a budapesti Corvin sétányon. A Serfőző különítménye élhető, családias hangulatú nyárbúcsúztató rendezvényt ígér halk zenével, sörtörténeti előadással, sörkóstolókkal és sörivó versenyekkel. A hónap utolsó hétvégéjén magyar, cseh, német, belga és angol főzdék régóta kedvelt, stabilan kiváló minőségű márkáival olthatod a szomjadat, de számíthatsz néhány premierre is. Pl. a Zirci Apátsági Manufaktúra levendulás főzettel, a Pivovar Primátor a Hoppy nevű lágerrel jelentkezik. A gyomorba való fantasztikus fesztiválkajákat a Grill Király csapata mellett olyan street fooderek adják, mint a Kolbice.

Részletek >>>  
Még több szuper programot találsz itt >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss