Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 jó tanács a tökéletes besamelmártáshoz

A fáma szerint XIV. Lajos udvarmesteréről elnevezett selymes, fehér besamelmártás sok meleg szósz alapja, és önmagában is feldobja a párolt zöldségeket.

Gyakorold be a klasszikus változatát, majd használd fel tetszésed szerint!

1. Hozzávalók arányai

Alapesetben 1 dkg vajhoz 1 ek liszt és 1 dl tej szükséges. Rakott ételekhez hígabb mártás kell, ezért csapott evőkanál liszttel számolj, a sűrűbb szószokhoz viszont púpozd meg a kanalat. A besamel attól is sűrűbb lesz, ha a tej egy részét tejszínnel helyettesíted.

2. Ne spórolj a vajon!

Felejtsd el a zsírt és a növényi olajokat: besamelhez kizárólag minőségi vajat használj! Érdemes többféle márkát kipróbálni, a magasabb ár ugyanis vajnál sem jelent feltétlenül garanciát a termék kiváló minőségére.

3. Minél halványabb, annál jobb

A megolvasztott vajat ne hevítsd túl, mert ha megbarnul, jellegzetes ízt kap. A rántással ellentétben a beleszórt lisztet se pirítsd barnára: közepes lángon, folyamatosan kevergesd fakanállal, amíg halvány aranyszínt kap. Ekkor azonnal húzd le a tűzről, majd öntsd fel a tejjel, és keverd simára.

4. Viszlát, csomók!

A vajas-lisztes alap felöntéséhez soha ne a hűtőből kapd elő a tejet! Hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, esetleg meglangyosíthatod egy külön edényben. A csomósodást azzal is megelőzheted, hogy ennél a fázisnál fakanál helyett kis kézi habverőt használsz a keveréshez. A profik ilyen lapos, kerek fejű eszközt ajánlanak.

5. Melegen tartás

Ha a besamelt, illetve a besamel alapú szószt nem használod fel azonnal, tartsd készenlétben 40-50 fokos vízfürdőben. A tetejére szórt néhány szeletke vajjal megakadályozhatod, hogy bőrösödni kezdjen.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss