Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 jel, hogy túl sok sót eszel

default user icon
MME
Ha túlságosan sok sót viszel be a szervezetedbe, azt a tested egyértelműen jelzi. A te feladatod az, hogy észrevedd az intő jeleket, és ha a következő „tüneteket” tapasztalod, csökkentsd le a só beviteled!

1. Állandóan fáj a fejed

A sok sófogyasztástól az ereid kitágulnak, ami magas vérnyomást okoz. Ha pedig a vérnyomásod megnő, az egyet jelent a folyamatos fejfájással. Így ha már napok óta lüktet a fejed, lehet, hogy érdemes lenne kevesebb sót bevinni a szervezetedbe.

2. Begörcsölnek az izmaid

A só az izmok összehúzódásáért is felelős. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor az izmaid rendszeresen megfájdulhatnak vagy begörcsölhetnek. Szóval ha este arra ébredsz, hogy iszonyatosan begörcsölt a vádlid, lehet, hogy túlzásba vitted a sós chips falatozását...

3. Folyton szomjas vagy

A sóban található nátrium segít abban, hogy megfelelő folyadékmennyiség kerüljön a szervezetedbe. Minél többet eszel belőle, annál több folyadékra van szüksége a testednek, hogy az izmaid és a szerveid megfelelően működjenek. Így ha több sót fogyasztasz a kelleténél, folyton szomjasnak érzed magad, hiszen a szervezeted egyensúlyba akarja hozni a nátriumot a folyadékkal.

4. bedagadnak a végtagjaid

Ha a gyűrűdet szűkebbnek érzed, mint általában, vagy észreveszed, hogy a lábad megduzzadt, az is jelentheti azt, hogy túlzásba vitted a sófogyasztást. Ilyenkor a szervezeted elkezdi elraktározni a felesleges folyadékot, amit a túl sok só miatt vittél be a szervezetedbe.

5. Megfájdulnak a csontjaid

A vesék egyszerűen nem tudják kiűríteni a szervezetedből a sót, ha túl sokat fogyasztasz belőle, ez pedig kalciumveszteséget okozhat. A kalciumhiány pedig gyenge csontokat, csontritkulást és fogproblémákat is okozhat. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss