Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit a szilváról feltétlenül tudnod kell

A szilva, finom, színes és egészséges, mégsem tartozik a legnépszerűbb gyümölcseink közé, pedig rengetegféleképpen felhasználható. Ismerjük meg egy kicsit jobban!
A ringló is szilva

A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták jutnak eszünkbe, ezek éretlenül, pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert.

A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart.

SÜTŐBEN SÜLT SZILVALEKVÁR, A HA NINCS IDŐD A BEFŐZÉSRE >>> 
Védelmet nyújt és jót tesz az emésztésnek

Mintegy 85 százaléka víz, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcsben nagyjából 50 kalória van. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket is.

Ezeknek köszönhetően erősíti az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve fontos megemlíteni a magas rosttartalmát, a héjában például rengeteg cellulóz van, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert. Így súlycsökkentő hatású, aszalt formában azonban a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés.

10 VILLÁMGYORS ÉS EGYSZERŰ SZILVÁS SÜTI HÉTVÉGÉRE! >>> 
Diétához is kiváló

Súlycsökkentő hatása miatt a diétában is segíthet, de mivel erősen tisztit, ezért érdemes óvatosan bánni vele. A diétát legfeljebb 5 napig tartsuk. Ez alatt tegyük a szilvát az étkezéseink szerves részévé. Reggel, délben, este is együnk belőle. Reggel és délelőtt elsősorban nyers formában fogyasszuk, délben húsok mellé párolva, vagy salátába téve, este joghurthoz, esetleg zabkásához adva is ideális. Vagy készíthetünk belőle levest és turmixot is, egy kevés gabonaitallal dúsítva igazán tápláló vacsorát kapunk belőle.

VILLÁMGYORS SZILVÁS-KEKSZES SÜTEMÉNY, AMIT A DIÉTÁZÓK IS BÁTRAN FALHATNAK! >>> 
Erre érdemes figyelni

Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy egészséges alakja legyen, ne legyen eldeformálódva. Ne legyenek rajta ragacsos cseppek és levelek se tapadjanak rá. Ezek ugyanis a fertőzöttség jelei lehetnek. Ha sikerült kiválasztani a legjobb gyümölcsöket, egy hétig tárolhatjuk a hűtőben

6+1 FINOMSÁG, AMI CSAK SZILVÁVAL LEHET TÖKÉLETES >>> 
Sokféleképpen fogyasztható

A szilva nyersen is nagyon finom, de érdemes kipróbálni kompótként vagy sütemények töltelékeként is. De sós ételek vagy húsok mellett is nagyon ízletes, akár velük együtt sütve, vagy mártásként is. És persze ott van az aszalt szilva is, amit szintén nem érdemes kihagyni. Végül pedig nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a szilvapálinkát sem, persze azért nem ajánljuk mindennapi fogyasztásra.

RENGETEG FINOMSÁG SZILVÁVAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss