Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 indok, hogy megszeresd a kaport!

Az első tökfőzeléket, a friss fejes káposztából készített lucskos káposztát, a savanyú uborkában gazdag hideg nyári leveseket varázsütésre életre kelti a kapor. Ám desszertekhez, salátákhoz is kitűnő választás!

Ez a fűszernövény régóta biztos helyen van a magyar gasztronómiában, szeretjük, kedveljük, s a tavaszi/nyári zöldségdömping idején, minden évben újra és újra felfedezzük.

1. Kiváló ízt ad!

A bevezetőben említett zöldségek esetében megkerülhetetlen a kapor, de igazság szerint számos más zöldség mellé is erősen ajánlott. Ahogy a főzőtökhöz passzol, úgy illik a friss cukkinihez, a patisszonhoz, akár levesnek készítjük el, akár rántjuk, töltjük, vagy épp tócsnit gyártunk belőle. A babból, karalábéból, fejes salátából készített fogások esetében sem érdemes megfeledkezni erről a zöld fűszerről, amit nem csak a fogás elkészültekor adhatunk az ételhez, hanem a szárát már együtt is főzhetjük a többi hozzávalóval.

2. Salátába is használhatod!

A kapor a meleg fogások mellett, a salátákban is jó helyen van. Legjobb, ha nem a zöldségeket szórjuk meg vele, hanem a salátához kínált mártásba tesszük a frissen vágott kaprot, így sokkal intenzívebb és homogénebb ízélményt kapunk. Friss kapor kerülhet az olajos, majonézes, tejfölös vagy épp joghurtos öntetekben, mártásokban is.

3. Levesbe is próbáld ki!

A nyári melegben kínált hideg levesekhez is nyugodtan felhasználhatjuk, örök partnere az uborkának, így a savanyítani való uborkán kívül a friss uborkasalátát, uborkalevest is érdemes egy kis kaporral kiegészíteni.

4. Húsokhoz is kitűnő!

A húsos fogásokat szintén ízesíthetjük kaporral, a csirke- és a sertéshús mellett a halak és tengeri herkentyűk egyik fő fűszerének számít. A lazac-kapor tengelyről elmozdulva az édesvízi halakhoz is készíthetünk kapormártást, de a grillezéshez szánt húsokat is nyugodtan marinálhatjuk kapros pácban.

5. Desszertekhez is használhatod

A kapor azon kevés zöld fűszerek közé tartozik, amelyek a desszertvonalon is megjelennek. Az omlós tésztás alapon pihenő, hol sósra, hol édesre hangol kapros túróson kívül, szinte bármelyik túrós süteményt pikánssá tehetünk egy kevés kaporral, készíthetünk kapros túrós batyut vagy épp kapros túrógombócot is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss