Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 immunerősítő zöldség, melyeket érdemes beiktatnunk étrendünkbe

default user icon
MME
Az őszi és a téli időszakban kiemelten ügyelnünk kell egészségünkre, immunrendszerünk is több odafigyelést igényel ezekben az évszakokban. Az alábbi zöldségek hatékony segítséget nyújtanak az immunerősítésben, rendszeres fogyasztásukkal megóvhatjuk egészségünket.

Shiitake gomba

A shiitake gomba immunerősítő hatása mellett, rengeteg más dologra alkalmas még, életelixírként is szokták emlegetni. Gazdag fehérjékben, szénhidrátokban és aminosavakban. B-vitaminokat, cinket, vasat, káliumot, kalciumot, és foszfort is tartalmaz. Megtalálható benne egy lentinán nevű poliszacharid, amely az egyik leghatásosabb rákellenes vegyületként van számon tartva. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan veszi fel a harcot a magasvérnyomással.

Spenót

A spenótot úgynevezett “szupertáplálék”-ként emlegetik, ugyanis ez a zöldség tápanyagokban rendkívül gazdag. Előszeretettel ajánlják diétázóknak és fogyókúrázóknak, ugyanis nagyon könnyen emészthető és kevés kalóriával rendelkezik. Megtalálható benne a K-, A-, B-vitaminok, az E- és a C-vitamin is, ezen kívül folsav, vas és mangán. Az egyetlen természetes folsav-és vasforrásként tartják számon. Az immunerősítésben a benne található fitonutriensek segítenek, de gyulladáscsökkentő, daganatellenes, és csonterősítő hatásuk is van, és szemünk egészségében is szerepet játszanak.

Édesburgonya

Ásványi anyag tartalma igen széleskörű, található benne vas, magnézium, kalcium, mangán, kálium, foszfor, natrium, szelén, réz és cink. A-vitamin is található benne, amely lassítja az öregedési folyamatokat, mellette C-, B-, és E-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetően daganatmegelőző hatása van, a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát is csökkenti.

Brokkoli

Fokozza az immunrendszer aktivitását, védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen, mivel glükozinolátokat és C-vitamint is tartalmaz. A-vitamint, B6-vitamint, foszfort, káliumot, magnéziumot és kalciumot is köszönhetünk ennek a zöldségnek. A brokkoli is ismert rákellenes tulajdonságáról, nagyon egészséges, nem csak az őszi időszakban érdemes beiktatnunk étrendünkbe.

Cékla

A cékla antioxidánsokban rendkívül gazdag, emellet vérkepző hatással is rendelkezik. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, valamint a máj anyagcsere-folyamatait. A céklában  található betanin, segíthet megakadályozni az Alzheimer-kórt okozó lerakódások kialakulását. Immunerősítő hatása magas cinktartalmának köszönhető, ezáltal szervezetünk könnyebben veszi fel a harcot a fertőzések ellen, és hamarabb regenerálódik. Az idegek és a szívritmus szabályozásához is hozzájárul, rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a keringésre, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>> 

12 ÉTEL, AMI PÁRBAN SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss