Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amit a sütőddel elkövethetsz

Azt gondolnánk, hogy a sütőknél, pláne a mai modern daraboknál olyan nagyot hibázni használatkor vagy tisztításkot nem nagyon lehet. Ám van néhány apróság, amit feleslegesnek gondolhatunk, vagy "jobban tudunk", de valójában, a végeredmény szempontjából meglepően fontosak.
Előmelegítés

Sokan alábecsülik a sütő előmelegítésének jelentőségét, pedig az előmelegített sütőben sokkal hamarabb elkészülnek az ételek. Emellett a receptekben szereplő sütési idő mindig előmelegített sütőre vonatkozik - ha valmait hideg sütőbe kell tenni, azt mindig jelzik. Tehát fontos ahhoz, hogy megfelelően átsüljön minden.

Adunk egy tippet is, hogy megjöjjön a kedved az előmelegítéshez: ha nem csak sütni, hanem főzni is készülsz, helyezz egy serpenyőt a sütőbe, miközben előmelegíted, így az is felmelegszik, ami jól jön majd a főzésnél.

Edények

Kiemelten fontos, hogy a sütéshez megfelelő edényt használj, bár az üveg általában tökéletesen alkalmas a sütéshez, előfordulhat, hogy túl vékony és nem bírja a hőt, elreped.

A különböző fogantyúk okozhatnak még bosszúságot, hiába lenne az edény teljesen alkalmas a sütéshez, ha a fogantyúja műanyagból vagy gumiból készült, ezek ugyanis egy bizonyos hőmérséklet felett megolvadnak.

Figyelj ezekre, mert, sok, másra teljesen jól használható edényt tönkre tehetsz.

Ajtónyitogatás

Sokan vannak, akik minden egyes alkalommal kinyitják a sütőajtót, amikor ellenőrizni szeretnék a készülő ételt. Ez nem túl jó ötlet, mert ilyenkor a sütő akár ötven fokot is hűlhet. És a sok nyitogatás árthat a végeredménynek. Nem véletlenül átlátszó a sütőajtó - mondjuk a rendeszeres takarítása elengedhetetlen az átlátogatáshoz - és van lámpa is a sütőben. Nyitogatás nélkül is meg tudod nézni, 

Adagok

Aki nagy mennyiségben szeretne süteményt készíteni, hajlamos lehet egyszerre több tepsit is a sütőbe helyezni. Ez nem jó ötlet, ugyanis így nem sülnek egyenletesen. Inkább egy nagyobb tepsit használjunk, vagy a két kisebbet próbáljuk meg egymás mellé, nem egymás alá tenni, vagy süssünk két körben! Ha ez nem megoldható, akkor az segíthet, ha félidőben megcseréljük a két sütőlapot, így az alsó felülre, a felső alulra kerül, és a két tepist érő hőhatás kiegyenlítődik.

Tisztítás

Ha sütőnknek van öntisztító funkciója, az rendkívül hasznos, ám nagyon fontos, hogy ilyenkor viszont ki kell venni belőle mindent, különben károsodhat a felületük. A rácsokat és a sütőlapokat, tepsiket, sajnos kézzel kell lesikálni. Egyébként, öntisztító funkció ide vagy oda, az egész sütőt érdemes időnként alaposan,  kézzel áttisztítani.

Ezek is érdekelhetnek

Friss