Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kéne

default user icon
MME
Idegenkedsz a gyógyszerektől? Használd a természet patikáját! Egyes növények segítségével megszabadulhat a leggyakoribb bajoktól is.

Hangulatingadozás, ingerlékenység, alhasi fájdalmak – sokunknak ismerős panaszok. A gyógynövények azonban nemcsak a menstruációs ciklussal kapcsolatos tüneteken segítenek, hanem a szoptatás vagy a változókor idején is hasznunkra lehetnek.

Orbáncfű

A menstruáció napjaiban, illetve a változókor környékén sok nő levertnek, ingerültnek érzi magát. Nos, a sárgán virágzó orbáncfű tele van olyan illóolajokkal, amelyek jótékonyan hatnak a hangulatunkra!

Tipp: Keverjünk össze 2 : 1 arányban orbáncfüvet és citromfüvet, majd 1 ek keveréket forrázzunk le 250 ml vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Reggel és este fogyasszuk.

Libapimpófű

A népnyelv görcsfűnek is hívja. Menstruációs fájdalmak, hasmenés, szülés utáni utófájások enyhítésére alkalmas.

Tipp: Varrjunk bele egy pamutzsákba 100 g szárított füvet, és gőz fölött melegítsük át. Helyezzük a fájó testrészre, takarjuk be magunkat egy takaróval, és pihenjünk így 30 percig.

Zsálya

Az aromás földközi-tengeri növény gazdag illóolajokban és csersavban. Kitűnő gargarizálószer. Szoptatós kismamáknál segíti a tej elapasztását. A változókorban levő nők a fokozott izzadás megelőzése érdekében fogyaszthatják.

Tipp: Friss vagy szárított zsályalevelet egyaránt használhatunk: forrázzunk le 1 tk-nyit 200 ml vízzel, 5 perc múlva szűrjük le. Kúraszerűen fogyasszuk, naponta háromszor.

Golgotavirág

Gyakran a hormonszint ingadozása okozza az idegességet és feszültséget. A golgotavirág hatóanyagai kisimítják a megviselt idegeket. A nyugtató teakészítményekbe általában komlót és macskagyökeret is kevernek.

Tipp: Forrázzunk le 1 tk szárított herbát 200 ml vízzel, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Napi 2-3 alkalommal igyunk egy csészényit.

Citromfű

Sokan csak frissítőként ismerik, holott ez a régóta kedvelt gyógynövény igen sokoldalú. Illóolaj, tinktúra, por és eszencia formájában is alkalmazható. Megnyugtatja az idegeket, görcsoldó, serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást.

Tipp: Keverjünk el 10 csepp citromfűolajat 200 ml tejszínben, és öntsük a fürdővízhez. Pihenjünk a kádban 15-20 percig, majd bújjunk ágyba.

4 SZUPER ÖTLET A GYÖMBÉR FELHASZNÁLÁSÁRA 

6 ÉRDEKESSÉG A KÁPOSZTÁRÓL, AMIT EDDIG NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL 

7 KITŰNŐ ÉTEL, AMIT LEFEKVÉS ELŐTT IS BÁTRAN EHETSZ 

Ezek is érdekelhetnek

Friss