Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 gyógyító növény, amit érdemes otthon termeszteni

default user icon
MME
A szobában, az ablakpárkányon is lehet saját kiskerted, ami ráadásul nem csak, hogy jól mutat, de hasznos is. Válaszd ki, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb az 5 gyógynövény közül, vagy akár ültesd el, mindet. Csak magra vagy palántára, cserépre és virágföldre lesz szükséged.

Aloe

Több mint 3500 éve alkalmazzák a természetgyógyászatban. Mutatós, ugyanakkor ellenálló és nem túl igényes növény. Vastag, lédús leveleiben ideális kombinációban vannak jelen az értékes hatóanyagok: vitaminok, enzimek, fehérjék, ásványi anyagok, szénhidrátok és aminosavak. A leveleiben található nedv szépíti a bőrt és enyhíti a rovarcsípések utáni viszketést

Aloénkat, félsivatagi jellegéből adódóan, csak ritkán kell öntözni, a pangó víztől a gyökerei könnyen elrothadnak. Arra azonban figyeljünk, hogy fényigényes növény.

Citromfű

Enyhe nyugtató hatású teáját este, lefekvés előtt fogyasszuk alvászavarok, szorongás, idegesség, depresszió ellen. Ha munka után fáradtan érkezünk este haza, csak szakítsunk le pár hajtásvéget az ablakpárkányunkat díszítő növényből, forrázzuk le, és már egyetlen adagtól is javul a közérzetünk. Emellett remek görcsoldó is, így felfúvódás, gyomor- és bélgörcs elmulasztására is fogyaszthatjuk a teáját.

A növény gazdag, nedves, de nem ázott földben részleges vagy teljes napfényben érzi jól magát. Mind savas, mind lúgos talajon elél, és kevés trágyára van csak szüksége. Lakásban is termeszthető, de legalább napi hat óra napfényre van szüksége.

Bazsalikom

Nem csak az ételek ízesítésére kiváló ez a szépen zöldellő, frissítő növény. Ha pár bazsalikomlevelet az ujjainkkal kicsit összenyomunk, és a halántékunkat bedörzsöljük vele, az enyhítheti a fejfájást. Fájós lábakra javasolt a bazsalikomos fürdő: egy maréknyi levelet szórjunk forró vízbe, és ha kihűlt, ebbe áztassuk a lábainkat. Antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Emellett olyan tápanyagokban is gazdag, mint az A-, a C- és a K-vitamin, a mangán, a réz, a kalcium, a vas, a magnézium és az omega-3-zsírsavak.

A bazsalikom magvakat meleg helyen ültessük el, ahol sok napfényt kap, és rendszeresen öntözzük, hogy megtartsa nedvességét a föld felmelegedése után is. Rendkívül érzékeny a hidegre.

 

Petrezselyem

Erősíti az immunrendszert  - érdemes naponta megenni egy teáskanál összevágott petrezselyemlevelet. Ha valami erős szagút, vagy fokhagymásat ettünk, akkor is érdemes petrezselymet rágcsálni, mert elveszi a kellemetlen szájszagot. A petrezselyem remek illóolajforrás, flavonoidokban és antioxidánsokban is gazdag. Emellett tartalmaz C-, B12-, K- és A-vitamin, illetve folsavat is.

A petrezselyem a nedves, jó vízelvezetésű talajt és a részleges árnyékot kedveli. A nap is jót tesz neki, de a földje nedves kell, hogy maradjon. Nagyobb cserépbe érdemes ültetni.

Menta

Gyomorbántalmak, émelygés esetén remek a mentalevelekből főzött tea. Orrdugulás esetén forró vízbe dobjunk egy marék mentalevelet, hagyjuk kicsit kihűlni, majd a fazék fölé hajolva egy törölköző alatt lélegezzük be a meleg gőzét.

A menta nedves, árnyékos és napos helyeken is termeszthető. Öntözzük rendszeresen és időnként trágyázni is érdemes. A növekvő menta palántákat nagy és mély cserepekbe ültessük, mert rendkívül gyorsan nőnek.

A 12 LEGHATÁSOSABB GYÓGYNÖVÉNY >>> 

GYŐZD LE A VÍRUSOKAT! 7 GYÓGYNÖVÉNY INFLUENZA ÉS MEGFÁZÁS ELLEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss