Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 fontos dolog, amit tudnod kell a kölesről

A köles egyre inkább kezd „visszajönni a divatba”. Ez bizony nagyon jó hír, mert nemcsak, hogy sokféle ételt készíthetünk vele, de rengeteg jótékony hatása is van és még a szépségnek is jót tesz. Összeszedtük öt pontban, hogy mit érdemes tudni erről a szuperélelmiszerről.

Igazi ősgabona

A köles a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. Az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. Olcsó, magas a tápértéke és remek élettani hatásai vannak.

Gyógyír a gyomornak

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Amellett, hogy könnyen emészthető, a magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a bélrendszert. Tehát böjtöléskor és tisztítókúrák idején nélkülözhetetlen, de érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe is. Íme, néhány példa arra, hogy miért. Nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatása van. Alacsony a kalóriatartalma mégis gyorsan és hosszú időre eltelít, ráadásul a vércukorszintet sem emeli meg, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Vitamin-, és ásványi anyag bomba

Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz többek között foszfort, mangánt és vasat is. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Ezek mellett pedig B-vitaminban is gazdag. Nem csak feltölt energiával és élénkít, de a bőrt is megszépítim valamint rugalmasabbá teszi. A körmöket pedig erősebbé varázsolja. Esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, ami a boldogságérzetünkhöz járul hozzá.

Bőséges fehérjeforrás

A fehérje elengedhetetlen az emberi szervezet számára, ezért a vegetáriánusoknak kiemelten oda kell figyelni, hogy a húsmentes táplálkozás ne vezessen fehérjehiányhoz. A hal, a tejtermékek és a tojás mellett a köles is kiváló fehérjeforrás.

Sokszínű fogás

Most, hogy látod, mennyi jótékony hatása van a kölesnek, nyilván felmerül a kérdés, hogy hogyan fogyaszd. Szuper hírünk van, ugyanis nagyon változatosan építheted be az étrendedbe. Eheted reggelire magvakkal, joghurttal, és gyümölcsökkel, egészen biztosan feltölt energiával. De teheted levesbe, helyettesítheted vele a rizst vagy sütheted a süteményt köles liszttel. A lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt.

12 SZUPERÉTEL BULGURRAL, KÖLESSEL, QUINOÁVAL >>> 

RECEPTEK KÖLESSEL! - VÁLOGATÁS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss