Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

5 fantasztikus farsangi sütemény: ezeket ne hagyd ki, ha újítani szeretnél!

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
Vízkereszttől hamvazószerdáig világszerte egymást érik a táncos-jelmezes mulatságok, amelyek elképzelhetetlenek a régiókra jellemző fánkok és más édes sütemények nélkül.
1. Beignet

A legenda szerint Marie Antoinette egyszer kiszökött a palotából a karneváli forgatagba, és annyira ízlett neki a porcukorral bőven megszórt szögletes fánk, hogy az árus egész készletét felvásároltatta. A 18. században a francia bevándorlók meghonosították a süteményt az Újvilágban, és a beignet a híres New Orleans-i farsang, a Mardi Gras kedvence lett. 1986-tól ez Louisiana állam hivatalos fánkja.

2. Berliner

A nálunk is közkedvelt szalagos fánkot a világ számos pontján berlininek nevezik, hiszen a sütemény a németek szerint a 15. századi Berlinben született. Kezdetben töltetlen változatban készült, manapság vaníliaszószt, pudingot esetleg lekvárt nyomnak bele, a tetejére pedig cukorszórás helyett nemegyszer máz kerül.

3. Churros

Spanyolországban, sőt Dél- és Közép-Amerikában is egész évben megkóstolhatod ezt a jellegzetes süteményt. A legtöbb fánktól eltérően nem kelesztik és szaggatják, hanem az égetett tésztát felhevített olajba nyomják, mint a tolófánkot. Végül a churrost forró csokoládéba mártogatják vagy fahéjas cukorral megszórva fogyasztják.

4. Fasnachtschüechli

A svájci hegyek között az egészen vékonyra sütött ropogós csörögetallér a hagyományos karneváli sütemény.

5. Paczki

A lengyel pékségekben szinte mindig kapható töltetlen fánk története állítólag a középkorba nyúlik vissza. Ekkor alakult ki a recept a királyi udvarban ténykedő francia szakácsok közreműködésével. A paczkit legtöbbször cukormázzal bevonva kínálják.

Olvasnál még különleges fánkokról? Íme a folytatás! >>> 
A nagyvilág legjobb fánkjairól itt olvashatsz tovább! >>>
Fánkreceptetet keresel? Itt nézz körbe! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin