Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, amit a brit királyi család tagjainak tilos megenni

default user icon
MME
Döbbenetes, de attól még, hogy valaki a brit királyi család tagja, nem ehet meg akármit. Ahogy az életük szinte minden mozzanata, ez is szigorú szabályokhoz kötött: bizonyos dolgokból csak nagyon keveset, vagy éppen semennyit sem ehet II. Erzsébet és szűkebb pátriárkája. Íme a lista!

Fokhagyma és hagyma

Bár a fokhagyma rengeteg étel alapja és fűszere, a Buckingham Palotában tiltólistás, mégpedig azért, amiért a legtöbben imádjuk: az illata miatt, aminek sajnálatos következménye a pikáns lehellet. Ez egyszerű földi halandók számára bocsánatos bűn, ám egy királyi fenségnél nem opció. 

- Soha nem szolgáltunk fel fokhagymás ételt a királynőnek. Fülöp herceg viszont szerette. Ha a balmorali kastélyban voltunk, és a királynő nem volt ott, akkor a hercegnek készítettünk fokhagymás steaket - árulta el egy interjúban McGardy a korábbi királyi főszakács.

A séf az inetrjúban arról is beszélt, hogy ugyanezen okból a hagymával is igen szűkmarkúan kellett bánnia annak idején, amíg a palotában dolgozott.

Kagyló és egyébb tengeri herkentyűk

A kagyló, a rák és a tengeri herkenytű évszázadok óta tiltott étel a királyi család számára, mégpedig azért, mert ezektől az ételektől lehet a legkönnyebben ételmérgezést kapni. II. Erzsébet szigorúan nem is fogyaszt ilyen ételeket, fia Károly azonban olykor eszik kagylót.

Hízott libamáj 

A walesi herceg volt, aki 2008-ban, lelkiismereti okoból határozatban rögzítette, hogy a királyi család nem fogyaszt többé tömött kacsa és libamájat. A határozatról egy bristoli PETA aktivistának címzett levélből tud a világ, amelyben Károly herceg arról is írt, hogy fontolgatja: kedvenc sajtüzletétől is visszaveszi a királyi oklevelet, amennyiben az nem hagy fel a hízott libamáj árusításával.

Félig átsült hús

A királynő, McGrady séf szerint nem nagy rajongója a félig átsült húsnak, átsütve kedveli inkább - ami igen nagy szerecséje őkirályi fenségének, mivel a királyi család számára nyers hús fogyasztása tilos, szintén az - E-coli és listera bacilusok okozta - ételmérgezés esélyét elkerülendő.

tészta

Az egykori királyi szakács arról is beszámolt, hogy a királynő rendkívül egészségesen étkezik, kerüli például a keményítőben gazdag ételeket, a többi között a tésztát, rizset és a krumplit - ezkeből csak különleges alkalmakkor fogyaszt egy keveset. Ez a szabály azonban nem vonatkozik az egész családra, csupán a közös ebédek és vacsorák alkalmával kell alávetniük magukat a királynő rigorózus étkezési szabályainak, amelyek nyilvánvalóan hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyen jó egészségi állapotnak örvend.

Ezek is érdekelhetnek

Friss