Elsőre jól hangzik, hogy a megtisztított fokhagymagerezdet csak be kell dobni a marokra fogható kütyübe. De:
A présen átnyomott fokhagyma...
1. … szottyosan pépes.
Késsel viszont mindig a felhasználásnak megfelelő finomságúra tudod felkockázni a gerezdeket: pl. marinádhoz apróra, tésztaszószhoz durvára. Ráadásul közben nem nyomod ki a fokhagymából a nedveket.
2. … túl intenzív ízű.
A késsel finomra aprított kevésbé illatozik, mint a pépes. Aromásabb ízhatást érsz el, ha a gerezdeket kettévágva, negyedelve vagy szeletelve teszed az ételbe.
3. … hamar odaég.
Mindig lassú tűzön pirítsd, hogy ne legyen kesesű vagy nyersen használd pl. pestók és dresszingek ízesítéséhez.
A fokhagymaprés ...
4. … más célra nem használható.
Csak a fiókban értékes helyet foglaló olyan speciális eszközök számát gyarapítod vele, mint az epercsumázó, az avokádómagozó vagy az ananászhámozó.
5. … nehezen tisztítható.
Bár a prés segítségével egykettőre szétzúzhatsz egy fokhagymagerezdet, a mosogatás még szétszedhető eszköz esetén is jóval tovább tart, mint egy késnél. A kütyüből akkor is ki kell piszkálni a rostmaradványokat, ha utána a mosogatógépre bízod a munkát.
Ajánljuk még: