Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

5 érdekesség az édesburgonyáról, amit eddig nem tudtál

default user icon
Stern Ágnes Érdekességek
0
Rengetegféle módon elkészíthető, nagyon egészséges és isteni finom. Egyre népszerűbb, de még nem eléggé. Ismerjük meg közelebbről az édesburgonyát!

1. Nem is burgonya

Bár a neve másra utal, az édesburgonya nem rokona a krumplinak. Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Csak a gumójának alakja hasonlít a burgonyáéhoz. Ezen kívül az is hasonlóság, hogy ezt is Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. Közép-Amerikában őshonos, de az őslakosok Dél-Amerika szerte is betelepítették. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először.

2. Igazi Jolly Joker az egészségre

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

Egy perui kutatóközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Ezek mellett hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Megakadályozza a székrekedést és a puffadást. Főként a lila színű fajtája javítja az agyműködést és gyulladáscsökkentő hatású.

3. Erre érdemes figyelni vásárláskor

Ha édesburgonyát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy feszes és sima legyen a bőre, ez jelzi, hogy friss. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyáé: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjastul is.

4. Sokféleképpen elkészíthető

Az édesburgonya sütve, főzve, grillezve, párolva is nagyszerű étel. Köretként vagy főzeléknek is elkészíthetjük és vannak, akik, a répához hasonlóan, süteményeknél is felhasználják. Mindezek mellett pedig lepényt is készíthetünk belőle.

5. Meglepő használati módok

Mi magyarok csak étkezései célra használjuk, de például Dél-Amerikában, a vörös édesburgonya levét lime levével keverve ruhafestésre is alkalmazzák. A növény összes része alkalmazható állati takarmányként, sőt dísznövényként is, itt főleg a sötét levelű fajták népszerűek. Mindezek mellett az Észak Karolinai Egyetem kutatói különböző fajtákkal kísérleteznek, amiket hatékonyan bevethetnek a bioüzemanyag termelésbe.

3 BIZONYÍTÉK, HOGY AZ ÉDESBURGONYA SEGÍT A FOGYÁSBAN>>> 

13 RECEPT ÉDESBURGONYÁBÓL, AMIT NEM HAGYHATSZ KI>>> 

ELLENÁLLHATATLAN KRUMPLIPÜRÉVARIÁCIÓK - 6+1 RECEPT, AMIT IMÁDNI FOGSZ!>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin