Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

5 érdekesség a spenótról, amit nem biztos, hogy tudtál

default user icon
Stern Ágnes Zöldség
0
Igazi vitaminbomba, és természetes vasforrás. Popeye erőt adó eledele egész évben hozzáférhető. Hoztunk róla néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál. Például, az megvan, hogy nem egy és ugyanaz a fajta a bébi és a klasszik nagyleveles változat?
Honnan származik?

A spenót egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő. Ugyanabba a családba tartozik, mint a mángold és a cékla, tudományos neve spinacia oleracea. Levelei változatosak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak is lehetnek, különböző méretűek, körülbelül 2-30 cm hosszú és 1-15 cm széles.

A Közel-Keletről, valószínűleg az ősi Perzsiából, a mai Irán területéről származik, ahol még ma is vadon nő. Több mint 2000 éve termesztik. Már a VII. században eljutott Kínába, amikor is Nepál királya ezt a zöldséget küldte ajándékba Kína császárának. Európában csak a IX. században ismerték meg, amikor a szaracénok megtámadták Szicíliát, innen vitték a mórok tovább Spanyolországba, emiatt egy darabig spanyol zöldségként volt ismert, innen került Angliába az 1500-as évek közepére.

Hozzánk is korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs (1530-1576) Nomenclatura című művében már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>>

Miért együnk belőle minél többet?

A spenót jól emészthető és alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerű eledel lehet. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Ezen kívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

ÓVATOSAN A SPENÓTTAL - DOPPINGBOTRÁNYBA KEVEREDHETSZ, HA TÚL SOKAT ESZEL BELŐLE! >>>
a Spenót és fajtái

Bizony nem csak egyféle spenót létezik, és nem mindegy, hogy melyiket vesszük. Máris mutatjuk a fajtákat.

1. A Popeye tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.

2. A Matador őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta. Levele halványzöld, közepesen hólyagos. Levélnyele középhosszú. A hideget jól tűri, későn hoz magszárat.

3. A bébispenót ideális választás salátákba, főzéshez túl zsenge. A bébispenót levele sima, íze enyhén édeskés, a többi spenótfajtához képest kevesebb oxálsavat tartalmaz. Általában előre mosott és csomagolt formában tudjuk megvásárolni az üzletekben szinte egész évben.

Az Új-zélandi spenót becsapós, mert nem minden spenót, amit úgy hívnak. Mint ahogy a neve is mutatja Új-Zélandon, emellett Ausztráliában és Japánban őshonos. De valójában nem is igazi spenót, csak hasonlít rá. A kristályvirágfélék családjába tartozik, kb. 80-120 cm magasra növő, vastag, húsos levelű, bokros növény. Az igazi spenóthoz hasonlóan jól lehet főzni, C-vitaminból és oxalátból is körülbelül ugyanannyit tartalmaz, béta-karotinból viszont valamivel kevesebb van benne.

Erre figyeljünk vásárláskor!

Vásárláskor mindig olyan spenótot válasszunk, aminek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak sem sárgásak. A levelek legyenek frissek és zsengék, nem pedig fonnyadtak vagy sérültek. Kerüljük a nyálkás leveleket, az egyértelműen a romlás jele.

13 MENNYEI SPENÓTOS TÉSZTA A LASAGNÉTÓL A GALUSKÁIG! >>>
hogyan tároljuk?

Csak elkészítés és fogyasztás előtt mossuk meg, előbb ne, mert a vízzel történő érintkezés csökkenti az élettartamát. Hogy a legtovább friss maradjon. tegyük a leveleket egy zacskóba és nyomjuk ki belőle a levegőt, majd tegyük a hűtőbe, így 4-6 napig friss marad.

ÍGy fogyasszuk!

Mi magyarok leggyakrabban főzelékként, tojással és bundás kenyérrel, vagy nyersen, salátában fogyaztjuk. 

Olaszországban főleg fenyőmaggal, mazsolával vagy szardellával eszik;

Görögországban főtt rizzsel, feta sajttal és mentával fogyasztják, vagy leveles tésztába csomagolva, túróval körítve;

Spanyolországban fokhagymával, vöröshagymával, paprikával, olívaolajjal, fahéjjal készítik;

Észak-Afrikában csípősen-fűszeresen: chilipaprikával, borssal, római köménnyel és fokhagymával szeretik, sőt van, ahol adnak hozzá tojást, olívaolajat, paradicsompürét és citromlevet is;

Törökországban és a balkánon burek készül belőle.

12+1 INSPIRÁLÓ ÖTLET, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD A SPENÓTOT! >>> 
ÓVATOSAN A SPENÓTTAL - DOPPINGBOTRÁNYBA KEVEREDHETSZ, HA TÚL SOKAT ESZEL BELŐLE! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin