Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség a kürtőskalácsról, amit nem biztos, hogy tudtál

A kürtőskalács egész évben népszerű, de igazából ősszel és télen van szezonja a faszénen forgatott, kívül ropogós, belül omlós kalácsnak. Tudtad, hogy az első kürtőskalács recept 1784-ből származik? Íme néhány érdekesség az erdélyi süteményről.

Igazi Hungarikum

A Hungarikum Bizottság az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte a kürtöskalácsot, amikor 2015-ben bekerült a Hungarikumok közé. Az egyik első ismert receptje egyébként gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt és a polgári, valamint a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.

Több neve is volt

Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre például dorongfánk, botratekercs vagy botfánk. A mai ismert megnevezése a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták. A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúppalást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet.

Fő a minősség

Ahogy egyre népszerűbb lett az édesség, a minőség megtartása érdekében, szabályozni kellett, hogy mit árulhatnak kürtőskalács néven. 2017 nyarán szigorításokat vezettek be. A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós. A kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig tilos árulni.

A külföldiek is imádják

A kürtőskalácsosoknál szinte mindig kígyózó sor van, várakozás közben pedig rengetegféle nyelvet hallhatunk a körülöttünk állók beszélgetéseiből, ugyanis az édesség a külföldiek körében is igen népszerű. Nem csak az ízét és az állagát, de a különleges tekercses formáját is imádják. Angolul „chimney cake”-nek, azaz kémény sütinek hívják.

Extrákkal is kapható

A kürtöskalács önmagában is tökéletes, de volt, aki megpróbált még többet kihozni a különleges édességből és sikerrel is járt. Egyre több helyen kapható a fagyis változata is. A forró kürtőskalács ilyenkor tölcsérként funkcionál, amit fagyival töltenek meg és további édes öntetek, sőt gyümölcsök is kérhetőek hozzá. A fagyit kanállal lehet kikanalazni a kalácsból. Nem csak finom, de látványos is.

TESZT! HOL KAPJUK A LEGFINOMABB KÜRTŐSKALÁCSOT BUDAPESTEN? >>> 

"KÍVÜL ROPPANÓS, BELÜL FOSZLÓS, PUHA" - ELÁRULJUK AZ EREDETI SZÉKELY KÜRTŐSKALÁCS TITKÁT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss