Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 egyszerű és gyors recept konzerv paradicsommal

Amíg várjuk, hogy elérkezzen a napérlelte szabadföldi paradicsomok szezonja, addig sem kell lemondanunk kedvenc paradicsomos fogásainkról. A konzerv paradicsommal csodákat művelhetünk!

A fém vagy papír csomagolásban kapható egész vagy kockázott konzerv paradicsom remek alapanyag. Szinte bárhol megvásárolhatjuk, hosszan eltartható, ráadásul a natúr változatok igen baráti áron beszerezhetőek, és biztosak lehetünk abban, hogy mindig igazán érett, finom paradicsommal lesz dolgunk, hiszen ezeket a napütötte Itália és Spanyolország vidékein termő érett paradicsomból készítik elsősorban.

Az így eltett paradicsomok vagy egészben, vagy kockázva kerülnek a dobozokba, általában úgy is turmixoljuk vagy szétfőzzük, így valójában nincs jelentősége, melyiket választjuk. Emellett kapható még zúzott paradicsom is, a passata, ez is friss paradicsom, nem pedig az általunk korábbról ismert paradicsompüré.

A konzerv paradicsomok tartósítószert nem tartalmaznak, általában csak egy kis citromsavat adnak hozzá, hogy ne oxidálódjon a paradicsom. Bontatlanul hosszan eltartható, kibontva érdemes 2-3 nap alatt felhasználni, felbontás után pedig tanácsos műanyag vagy üveg edénybe átönteni.

És akkor jöjjön néhány ötlet, mihez használhatjuk ezt a remek alapanyagot:

1. Arrabiata-szósz

Az egyik olasz alapszósz, gyors, olcsó, pikáns, pennéhez és spagettihez is remek. 3 gerezd zúzott fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megfuttatunk, hozzáadunk 40 dkg konzerv paradicsomot a levével együtt, 1/2 kávéskanál chilivel és sóval ízesítjük, 15 percet főzzük enyhe tűzön, majd összeturmixoljuk, és már tálalhatjuk is az időközben kifőtt és leszűrt tésztával.

2. Ketchup házilag

Adalékanyagoktól mentes ketchupot egyszerűen és gyorsan készíthetünk otthon is! 2 kisebb fej hagymát apróra vágunk, és 60 dkg konzerv paradicsommal 15 percig főzzük, majd pürésítjük. Hozzáadunk 1/2 dl balzsamecetet, 2 evőkanál sűrített paradicsomot, 1 szem szegfűszeget és egy kis darabka gyömbért, 10 percig főzzük, majd 10 dkg cukorral és egy csipet cayenne-i borssal még 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.

3. Meleg paradicsomleves zöldségesen

A klasszikus menzai változat mellett időnkéntkipróbálhatunk egy-egy izgalmasabb, fűsezres változatot is... Ehhez 1 fej felaprított hagymát és 2 közepes, felkarikázott sárgarépát 2 felkockázott krumplit 2 evőkanál olajon megdinsztelünk, megszórjuk 1 teáskanál curryvel, majd felöntjük 2,5 dl vízzel és 60 dkg konzerv paradicsommal. Sózzuk, és 20 percig főzzük. Összeturmixoljuk, selymesíthetjük egy kevés tejszínnel vagy kókusztejjel, de ezek nélkül is tökéletes.

4. Frissítő hideg paradicsomleves

Kalóriaszegény és villámgyors, mégis ízletes, a forró napok kedvence lehet ez a leves. 50 dkgkonzerv paradicsomot a levével együtt, 2 piros színű paprikát (kápia vagy kaliforniai) kimagozva, kicsumázva és felkockázva összeturmixolunk, belereszelünk 1 kis gerezd fokhagymát, hozzáadunk 8-10 csepp Tabasco szószt, ízlés szerint sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyivel számunkra ideális levest kapunk. 15 percre betehetjük a fagyasztóba, hogy igazán frissítő legyen.

5. Expressz chilis bab

A mexikói klasszikus általában hosszan fő, de elkészíthetjük gyors változatban is. 50 dkg darált húst, 1 fej aprított hagymát és 1 gerezd fokhagymát 2 evőkanál olajon futtassunk meg kb. 5 perc alatt, majd adjunk hozzá 1 konzerv vörösbabot lecsepegtetve, 60 dkg konzerv paradicsomot felkockázva a levével együtt. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál chilit, valamint 1 húsos paprikát csíkokra vágva. 15 perc alatt főzzük össze, tálalhatjuk is rizzsel vagy friss kenyérrel.

Sugo és salsa: a sokoldalú paradicsomszósz >>>

A ketchupról és más paradicsomszószokról >>>

Elsősegély a kamrából: a paradicsomszósz >>>

Ezek is érdekelhetnek