Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Este csak összerakod, és reggelre kész: egyéjszakás zabkása 5 isteni változatban

default user icon
MME
Mivel tudjuk, hogy az egészséges étrend elképzelhetetlen rendszeres reggelizés nélkül, hiába a reggeli rohanás ezt muszáj lesz mindenkinek beiktatnia. Az időhiányt kiküszöbölendő készíts egyéjszakás zabkását: este egy üvegben összerakod, és reggel,akár útközben vagy a munkahelyedre beérve is elkanalazhatod!
Az alapok:

A zabpehelyről régóta tudjuk, hogy mennyire egészséges: nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és magas a rosttartalma is. Ráadásul diétás alapanyagaként is szolgálhat. Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.

ÍGY KEVERD KI A REGGELIDET - A TÖKÉLETES MÜZLI 5 ALKOTÓELEME >>> 

A chia mag, magyar nevén aztékzsályamag az újhullámos gasztronómia megkerülhetetlen szuperétele. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle, és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.

DÉLIG CSAK GYÜMÖLCS? EGY KÁVÉ IS ELÉG? 4 ÁLTALÁNOS TÉVHIT A REGGELIRŐL >>> 

A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.
A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.

A mandulatej  is tele van kalciummal, ami segít abban, hogy több zsírt égessen el a szervezet. Emellett magnézium is található benne, ez pedig az izmok, az idegrendszer és a fehérjeszintézis megfelelő működéséhez elengedhetetlen. 

Nézzük, ezek keverékéből hogyan álítható elő a tökéletes reggeli! 

Hozzávalók az egyéjaszkás zabkásához:

1/3 befőttesüveg zabpehely
1 evőkanál chia mag
100 g mandulatej
100 g görög joghurt - ebben a sorrendben egymásra rétegezve.

Variációk ízlés szerint

Aki szerint a fenti recept önmagában nem kifejezetten ínycsiklanó, annak javasoljuk, hogy a rétegek közé iktasson be még valamit: gyümölcsöket, zöldséget, csokoládét, fűszereket - amit ízlése diktál. Mutatunk néhány izgalmas variációt!

Répás-fahéjas zabkása
1-2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál reszelt répa
pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)

Áfonyás-citromos zabkása
2 evőkanál áfonyalekvár
1 maréknyi áfonya
reszelt citromhéj

Barackos-csokoládés zabkása
1 evőkanál méz
1 teáskanál kakaópor
3 sárgabarack, héj nélkül
reszelt étcsokoládé

Banános-diós zabkása
1-2 evőkanál méz
egy marék tört dió
egy maréknyi szeletelt banán

Piña Colada zabkása
1 teáskanál méz
1 maréknyi szeletelt mandula
1 maréknyi szeletelt ananász
kókuszreszelék

Az ízlés szerint elkészített zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli!

További ízletes és egészséges recepteket ismerhet meg a LifeNetwork Privátséf című műsorából!


Ezek is érdekelhetnek

Friss