Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 egészségtelen szokás, amitől villámgyorsan meghízhatsz

default user icon
MME
Talán nem is gondolnád, milyen gyorsan felszaladhatnak a plusz kilók, hogy ha a következő szokások rabja vagy. Néhány apró változtatással azonban könnyedén megszabadulhatsz tőlük!

1. Nassolsz, amikor nem is vagy éhes

Ugye neked is ismerős az érzés, amikor már egyáltalán nem vagy éhes, mégsem tudsz leállni a chips vagy a csoki falatozásával? Nyugi, mindenkivel fordult már elő hasonló, azonban a rendszeres felesleges nassolás növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának kialakulását, ráadásul villámgyorsan rád rakódnak tőle a plusz kilók is.

Így szokj le róla: Akkor egyél, amikor éhes vagy - ne pedig akkor, amikor unatkozol, dühös, vagy szomorú vagy. Állj le a nassolással, mikor először úgy érzed, hogy elég volt, és ne várd meg, amíg teljesen tele leszel. A legjobb, ha az egészségtelen nasikat teljes mértékben elhagyod, és inkább egészséges snack-ekkel töltöd meg a hűtőt és a konyhaszekrényt - ilyen például a banán, a humusz, vagy az étcsoki.

2. Túl sok gyorskaját eszel

Ha nem tudsz lemondani a gyorséttermi menüről, és a hamburger, a sült krumpli, valamint a cukros üdítő rendszeresen szerepel az étrendedben, akkor szintén növeled az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A gyorséttermi ételekben ugyanis gyakran megtalálhatóak olyan transz-zsírok, amik megemelik a koleszterinszintedet és gyulladást is okozhatnak.

Így szokj le róla: A gyorsétterem nagyon kényelmes, megfizethető, ráadásul még a menük is finomak - de sem az alakodnak, sem az egészségednek nem tesz jót. Ha változtatnál, kezdetben elég, ha üdítő helyett vízzel gurítod le a hamburgert, vagy ha sült krumpli helyett salátával kéred a menüt. De otthon is készíthetsz hamburgert egészségesebb változatban - így még pénzt is spórolhatsz. Ha pedig nincs időd otthon főzni, próbálj olyan helyen vásárolni, ahol egészséges alapanyagokból készítik az ételeket.

3. Túl sok alkoholt iszol

Azok a nők, akik általában naponta kétszer, és azok a férfiak, akik általában naponta háromszor alkoholos italt isznak, növelik a májrák, valamint a magas vérnyomás és a depresszió kialakulásának kockázatát. Sőt, az alkohol árthat az emésztésnek, a memóriának és plusz kilókhoz is vezethet.

Így szokj le róla: Tartsd be az egészséges határokat! Ez napi maximum egy ital a nők, és maximum kettő a férfiak esetében. Az ízük miatt fogyaszd az italokat, ne azért, hogy érezd a hatásukat. A legjobb, ha megállsz egy pohárka bornál, és nem esel túlzásba!

4. Reggelizel akkor is, amikor nem vagy éhes

Biztos te is hallottad már, hogy „soha nem szabad kihagyni a reggelit”. A New York Times szerint azonban ez az elmélet tévesen értelmezett kutatásokon alapul. Ha reggel nem érzed magad éhesnek, nem kell minden áron benyomnod egy bőséges reggelit.

Így szokj le róla: Egyél akkor, amikor éhes vagy, és ne erőszakolj magadba ételt akkor, ha valójában nem is kívánod. Ha kihagynád a reggelit, akkor csak kapj fel egy fehérjedús banánt, vagy egy adag zöld smoothie-t. Már ez is elegendő ahhoz, hogy sokkal energikusabban induljon a reggeled. Ráadásul így nem is fogyasztasz el felesleges kalóriákat!

5. Folyton stresszes vagy

A folyamatos stresszelés növeli a vérnyomást és a vércukorszintet, lassítja az emésztést, és depresszióhoz is vezethet. Sőt, növelheti a vágyat a zsíros, édes ételek után, ami elhízást is okozhat.

Így szokj le róla: Ha legközelebb stresszes helyzetbe kerülsz, próbáld megőrizni a nyugalmadat. Ebben a szakemberek szerint legjobban a jóga, a meditáció és a légzésgyakorlatok segíthetnek. Pihenj sokat és találj magadnak egy hobbit, ami teljesen kikapcsol.

ÍME AZ 5 LEGEGÉSZSÉGTELENEBB ITAL A VILÁGON!>>> 

11 EGÉSZSÉGTELEN ÉTEL, AMIVEL JOBB, HA VIGYÁZOL>>> 

ÉTELEK, MELYEKET AZONNAL SZÁMŰZNÖD KELL AZ ÉTRENDEDBŐL - 1. RÉSZ>>> 

Ezek is érdekelhetnek