Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 egészséges szuperzöldség, ami megóv a betegségektől

Vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost - vagyis minden, ami egészséges, megtalálható a most következő 5 zöldségben. Fogyasszuk ezeket bőséggel az őszi-téli hónapokban!
Retek - méregtelenítő és immunerősítő hatású

Ez az egyik legjobb immunerősítő és salaktalanító zöldség. C-vitamin, mustárolaj és egyéb illóolajok találhatók benne, ezek hatékonyan támogatják az epetermelést és -ürülést, így segítve az emésztést. A retek a bélmozgást is serkenti, fertőtlenítő hatása miatt pedig különösen jó szolgálatot tesz a bélflórát károsító baktériumokkal és gombákkal szembeni harcban.


Répa - óvja a szemet

Minél erőteljesebb a színe, annál magasabb a szezon eleji répa béta-karotin-tartalma. Az ebből képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi. Bár a legtöbb zöldség fogyasztása nyersen javasolt, a zsíroldékony vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitamin) tartalmazók esetében egy kevés zsiradékra is szükség van ahhoz, hogy azok valóban hasznosulni tudjanak. Éppen ezért a felkarikázott sárgarépát érdemes egy kevés olajon megfuttatni.

Fejes saláta - vitaminbomba

Sok karotint és B-vitamint tartalmaz, és igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlott a fogyasztása egész télen, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiürülőben vannak.

Karalábé - sokoldalú

Minél fiatalabb a növény, annál magasabb az ásványianyag- és a vitamintartalma: többek között magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium is van benne. A zsenge karalábé nagyon finom nyersen, de persze, egész évben felhasználható: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, töltve is finom, és főzelék, például vegyes finomfőzelék is készülhet belőle.

Spenót - nyersen még jobb!

Kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett vitaminokban is bővelkedik. Bár a legtöbben főzeléket készítenek belőle, salátaként nyersen is fogyasztható - különösen finom a zsenge bébispenót -, párolva pedig igen finom köret lehet. Nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, ám ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen a spenótban, ezért jó, ha vashiány esetén másvasforrás után nézünk.

Minden, ami spenótos >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss