Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit semmiképp ne fogyassz lefekvés előtt!

default user icon
MME
Az éjszakai pihentető - és elegendő - alvás fontosságát és jótékony hatásait nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ám azon kívül, hogy lefekvés előtt ne bámuljunk se monitort, se telefonkijelzőt, és hogy lehetőleg kerüljünk ágyba időben, az is nagyon fontos, hogy mit eszünk-iszunk előtte. Alvás-szabotáló ételek és italok következnek - a kávén és a kólán túl!

Csokoládé

Bizonyára sokaknak fájdalmas lesz a tény, hogy a csokoládé bizony a tiltólista első helyén szerepel: ugyanis koffeint és teobromin nevű alkaloidot is tartalmaz, és mindkettő az alvás nagy ellensége: stimulálja az idegrendszert, növeli a pulzusszámot, így rontja az alvás minőségét is.

Csirkehús

Mint tudjuk, a csirkehús az egyik legjobb, legolcsóbb és leggyorsabban beépülő fehérjeforrás, ám ennek a nagy mennyiségű proteinnek a lebontása fokozott munkára ösztönzi a szervezetet, ami szintén nem a nyugodt pihenést segíti elő.

Fűszeres ételek

A túl fűszeres ételek fogyasztása gyomorégéshez vezethet, ezért különösen kerülendőek az esti órákban - főleg azok számára, akik refluxbetegségben szenvednek.

Zsíros ételek

A zsíros ételekkel nemcsak azoknak kell óvatosnak lenni, aki diétázik, hanem annak is, aki csupán nyugodt éjszakára vágyik. A túl zsíros ételek hatására a gyomor turbófokozaton kezdi el termelni a gyomorsavat, ami savtúltengéshez vezethet, és a gyomrunkban pedig égő érzést válthat ki.

PARADICSOM

A paradicsomban lévő noradrenalin serkenti az agyat, ami az alvási ciklusra is hatással lehet. Sőt, magas savtartalma miatt az emésztést is felpörgeti, ami szintén nem kifejezetten barátja a nyugodt pihenésnek.

Alkohol

Egy deci vörösbor lefekvés előtt kifejezetten jót szolgálatot tehet, ám ha ennél többet fogyasztunk bármilyen alkoholból, tény, hogy könnyebben alszunk el, ám az alvás minden lesz, csak pihentető nem. Az alkohol ugyanis rontja az alvási regenerációs funkciókat, ráadásul vízhajtó hatású is, ami miatt elképzelhető, hogy éjszaka többször fel kell keresnünk a mosdót is. Ráadásul az alkoholfogyasztás gátolja, hogy az elengedhetetlen mélyalvási-fázisba jussunk, ezért ha fontos, hogy kipihenjük magunkat, akkor inkább tartsunk mértéket, vagy még inkább: mondjunk le a kedvenc koktélunkról!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss