Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Azt hitted, tudatosan táplálkozol? 5 dolog, amiről lehet, hogy nem tudtál!

default user icon
MME
Amiben nincs kalória, az cukormentes? Egyáltalán mi az a kalória, és miben különbözik a kilojoule-tól? És főleg érdemes-e magunkat nyomasztani vele, hogy odafigyeljünk rá?

Könnyedén akasztjuk magunkra az egészségtudatos jelzőt, ha naponta salátázunk, kerüljük a gyorsételeket, elfelejtjük a „szénhidrát” kifejezést, este 6 után pedig már ehető dologra sem gondolunk. A tudatos táplálkozás azonban egyáltalán nem az ételmegvonásról szól; sokkal inkább az okos választásról olyan információk alapján, amelyek nap mint nap szembejönnek, de nem tudjuk értelmezni őket vagy nagyvonalúan elsiklunk felettük. Mivel minden a vásárlásnál kezdődik, ha nem figyelünk az élelmiszerek címkéin lévő adatokra, érhetnek bennünket csalódások a súlyunk alakulása körül.

A Coca-Cola Magyarország nemrégiben készített kutatatásából kiderül, hogy alapvető ismeretek, sőt egyes esetekben érdeklődés híján vagyunk mi, magyarok a fenti témában, ami egészen biztosan kihat egészségi állapotunkra is. Erre válaszul indult útjára az okoscimke.hu oldal, amin olyan kérdésekre találunk válaszokat, amikről talán nem is tudjuk, hogy nem tudjuk.

1. A kJ az energiát jelöli, a kcal pedig a kalóriát?

Ha ez így lenne, elég nehéz volna megmagyarázni, hogy miben van kalória és miben energia, és egyáltalán mi a különbség…? Bár számtalan okoskodást hallunk arról, hogy melyik mit jelent, valójában mindkettő az energiatartalmat jelöli, csak a kJ SI mértékegységben van megadva.

MENNYI CUKROT, MENNYI ZSÍRT, MENNYI SÓT EHETÜNK? SEGÍT AZ OKOSTÁNYÉR! >>> 
2. Mennyi kalória van a C vitaminban?

Természetesen semennyi, ahogyan a többi vitaminban sincs, pedig sokan hiszik így - teljesen tévesen. A gyümölcsök kalóriatartalmáért főleg a gyümölcscukor felelős. Ami viszont biztos, hogy a szénhidrátoknak (pl. a cukornak) és a zsírnak van kalóriatartalma, de azt már csak kevesen tudják, hogy a fehérjének is.

3. Kalóriamentes-e a cukormentes vagy fordítva?

Hányszor ittunk már cukormentes italt abban a boldog tudatlanságban, hogy ezzel egy gramm felesleget se fogunk magunkra húzni… Érdemes ilyenkor is megnézni a címkén, hogy vajon más összetevőben van-e kalória. Ha viszont a kalóriamentes feliratot látjuk, abban egészen biztosan nincs cukor vagy más, kalóriát tartalmazó összetevő.

NEM MINDEGY, HOGY LIGHT, CUKORMENTES VAGY CSÖKKENTETT KALÓRIATARTALMÚ? BIZONY NEM! ÉLELMISZER KISOKOS >>> 
4. Mit lehet a címkén a táblázatból kiolvasni?

Könnyedén ki tudjuk kalkulálni, hogy az egy napra javasolt 2000 kcal-ból mennyit vittünk be kedvenc nasinkkal. Az odáig világos, hogy megmutatja a tábla, mennyi van az egyes tápanyagokból az adott termékben. Figyeljük, hogy pontosan mennyit fogyasztottunk el, mert a csomagoláson csak 100 grammra és egy adagra lebontott mennyiségek vannak feltüntetve. Így a számokat sajnos fel kell szorozni, ha eltüntetjük az egész zacskó chipset a film alatt.

5. Ha megeszem egy csokit, honnan tudom, hogy aznap még mennyi cukrot fogyaszthatok?

Erre a táblázat utolsó oszlopában lévő százalékos adatok adnak választ. Ha azt látjuk, hogy egy adagban 3,9 g cukor van, az a napi cukorbeviteli referencia érték kb. 4%-ának felel meg. Fontos, hogy ez csak egy adagra vonatkozik, sajnos megint csak fel kell szorozni, ha az egész tábla elfogy…

Általában sem árt tisztában lenni, hogy az egyes tápérték-összetevőkből mennyi az ún. referencia beviteli érték, azaz egy átlagos fizikai aktivitású felnőtt kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges napi mennyiség: zsírból 70 gr, szénhidrátból 260 gr, fehérjéből 50 gr, sóból pedig 6 gr a viszonyítási alap egy nap.

Tartsuk szem előtt, hogy minden tápanyagra szüksége van a szervezetünknek, így nem az önsanyargatásban, kedvenc ételeink megvonásában van a megoldás kulcsa; sokkal inkább a mérték betartásában, a tudatos élelmiszerválasztásban, és nem utolsó sorban a mozgásban, ami a hangulatunkra is jó hatással van.

Ha érdekel, hogy még milyen információkat találsz a címkén, mutatjuk!

Ha bővebben szeretnél elmerülni a kalória, cukor, édesítőszer vagy a címkeolvasás rejtelmeiben, böngészd az okoscimke.hu oldalt.

3 OK, AMI MIATT MINDENKÉPP OLVASD EL AZ ÉLELMISZERCÍMKÉKET! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss