Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a sörről

default user icon
MME
Idén februárban a neves Dublin Craft Beer sörversenyen taroltak a magyat sörök: a Rothbeer Gingermeister elnevezésű söre begyűjtötte a harmadik díjat, mert sűrítmények és aromák helyett ez a Ginger sör frissen reszelt gyömbért, citromhéjat, friss citromot és kistermelőktől beszerzett tiszta mézet tartalmaz!

Magyarország összesen 23 díjat hozott el a neves Dublin Craft Beer sörversenyről pár hete. A nagydíjat jelentő Dublin Cupot a Horizont Sörműves Kft. nyerte Saison Witbier sörével. Bronzérmet nyert a Rothbeer a Gingermeisterre keresztelt italával! 

Mindössze 4 összetevőből 40 ezer különféle sör készül világszerte

A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.

A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része

A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől.  Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.

A sörhas egy mítosz

Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.

Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik

A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.

Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor

A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.

Itt olvass tovább a Rothbeerről!>>> 

10 gyakori tévhit a sörről! >>> 

Ezek is érdekelhetnek