Magyarország összesen 23 díjat hozott el a neves Dublin Craft Beer sörversenyről pár hete. A nagydíjat jelentő Dublin Cupot a Horizont Sörműves Kft. nyerte Saison Witbier sörével. Bronzérmet nyert a Rothbeer a Gingermeisterre keresztelt italával!
Mindössze 4 összetevőből 40 ezer különféle sör készül világszerte
A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.
A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része
A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől. Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.
A sörhas egy mítosz
Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.
Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik
A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.
Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor
A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.