Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit az antibiotikumokról tudni kell!

default user icon
MME
Egyre hűvösebb van, és ilyenkor egyre több a náthás beteg is. Sokan hiszik, hogy a megfázás antibiotikummal gyógyítható, pedig ezek a gyógyszerek kizárólag a baktériumok ellen hatásosak, a vírusokra egyáltalán nem hatnak. Íme néhány dolog, amit mindenkinek tudnia kell róluk.

Vírusos megbetegedés esetén egyedül akkor lehet indokolt az antibiotikum alkalmazása, ha a náthából és más légzőszervi megbetegedésből bakteriális felülfertőződés alakul ki.

1. Soha ne szakítsd meg önkényesen az antibiotikumos kúrát, akkor sem, ha néhány nap alatt jelentősen javul az állapotod!

2. Az antibiotikumok jellemző mellékhatása a hasmenés, a gyomor-bélrendszeri problémák jelentkezése, ezért párhuzamosan probiotikumot is érdemes szedni.

3. Az antibiotikumot mindig egy nagy pohár vízzel vedd be. A tej vagy más folyadékok csökkenthetik a gyógyszer hatását. A tej és a tejtermékek fogyasztását told el legalább két órával.

4. Mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót, mivel hatóanyagtól függően lehet, hogy éhgyomorra, de az is, hogy evés közben kell bevenned.

5. Megmaradt néhány tabletta? Add le a patikában, és ne tartogasd a következő alkalomra, mert ezzel veszélyezteted a saját egészséged!

Köhögés, gyomorfájás, szájszag - 5 dolog, amire jó a kakukkfű >>>

Együnk frisset ősszel is! Gondozási tippek a házi zöld fűszerekhez >>>

Lüktet, feszít, hasogat? 10 tuti házi gyógymód fejfájás ellen >>>

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni >>>

4 tipp a jó emésztésért >>>

Ezek is érdekelhetnek