Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog a sárgadinnyéről, amit jó, ha tudsz a szezonban!

Végre itt a sárgadinnye szezonja! Mutatunk pár dolgot, amit érdemes tudni róla, a végén pedig hasznos tippeket is adunk.

Nem csak gyümölcs, gyógynövény is

Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A tápanyagtartalma jóval jelentősebb, mint a „görög” társáé. Tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm) és vitaminokat (A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin) is. Az jelentős egészségügyi hatását leginkább a magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, jótékony hatást vált ki vékony és vastagbélgyulladáskor is.

Többféle van belőle

Sárgadinnyéből nem csak egyféle létezik. Általában két alaptípusba sorolják a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. Ne lepődjünk tehát meg, ha többféle dinnyével találkozunk.

Beilleszthető a főétkezésekbe

Mivel magas a szénhidráttartalma, ezért beilleszthető a főétkezésekbe is, például előételként pármai sonkával, vagy készíthető belőle leves is. Elég magas a cukortartalma, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.

Így érdemes választani

A sárgadinnyénél sem mindegy, hogy elég érett-e. Ha mézédes gyümölcsre vágyunk, a következő praktikákat vethetjük be a kiválasztásnál:

  • Először is jól vegyük szemügyre! Olyat válasszunk, amely nem sérült, nincs rajta zúzódás, puha folt vagy repedés.
  • Fontos a súlya is! Az a jó jel, hogyha a méretéhez képest nehezebb, mint, amire számítunk.
  • Ezután jöhet a szaglás, minél intenzívebben érezzük a sárgadinnye édes illatát, annál érettebb a gyümölcs.
  • És végül a tapintás sem maradhat el. A dinnye tetején, a kocsánynál, ha benyomjuk, lágyabbnak kell lennie, mint például középen.

Tippek szeleteléshez

Ha hazavittük a megfelelő darabot, már csak egy feladat maradt. A felszeletelése, ami bizony nem mindig könnyű, főleg, ha az ember még nem gyakorlott a témában. Az alábbi videóban profiktól kaphatunk remek ötleteket különböző dinnyék felszeleteléséhez.

5 DOLOG A GÖRÖGDINNYÉRŐL, AMIT JÓ, HA TUDSZ A SZEZONBAN!>>> 

ÉDESSÉGET REGGELIRE! SÁRGADINNYÉS-TÚRÓS-MÜZLIS POHÁRKRÉM - 15 PERC ALATT!>>> 

3 BEVÁLT TIPP - EZT KÉSZÍTSD A MARADÉK A GÖRÖGDINNYÉBŐL!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss