Nem csak gyümölcs, gyógynövény is
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A tápanyagtartalma jóval jelentősebb, mint a „görög” társáé. Tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm) és vitaminokat (A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin) is. Az jelentős egészségügyi hatását leginkább a magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, jótékony hatást vált ki vékony és vastagbélgyulladáskor is.
Többféle van belőle
Sárgadinnyéből nem csak egyféle létezik. Általában két alaptípusba sorolják a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. Ne lepődjünk tehát meg, ha többféle dinnyével találkozunk.
Beilleszthető a főétkezésekbe
Mivel magas a szénhidráttartalma, ezért beilleszthető a főétkezésekbe is, például előételként pármai sonkával, vagy készíthető belőle leves is. Elég magas a cukortartalma, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
Így érdemes választani
A sárgadinnyénél sem mindegy, hogy elég érett-e. Ha mézédes gyümölcsre vágyunk, a következő praktikákat vethetjük be a kiválasztásnál:
- Először is jól vegyük szemügyre! Olyat válasszunk, amely nem sérült, nincs rajta zúzódás, puha folt vagy repedés.
- Fontos a súlya is! Az a jó jel, hogyha a méretéhez képest nehezebb, mint, amire számítunk.
- Ezután jöhet a szaglás, minél intenzívebben érezzük a sárgadinnye édes illatát, annál érettebb a gyümölcs.
- És végül a tapintás sem maradhat el. A dinnye tetején, a kocsánynál, ha benyomjuk, lágyabbnak kell lennie, mint például középen.
Tippek szeleteléshez
Ha hazavittük a megfelelő darabot, már csak egy feladat maradt. A felszeletelése, ami bizony nem mindig könnyű, főleg, ha az ember még nem gyakorlott a témában. Az alábbi videóban profiktól kaphatunk remek ötleteket különböző dinnyék felszeleteléséhez.