Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált trükk, hogy igazán jól sikerüljön a lasagne!

A lasagne az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel, amelyet a tölteléktől függően egyaránt kedvelnek a húsevők és a vegetáriánusok. Vegyük sorra, mitől lesz igazán finom és hogyan spórolhatsz időt az elkészítésekor!
1. Házi gyúrt tészta

Mint minden pastánál, jelen esetben is igaz, hogy a friss finomabb. A házilag gyúrtat nyújtsd vékonyra tésztagéppel vagy lisztezett munkalapon, és egyenes pengéjű vagy recés késsel vágd fel négyszögletes, kb. 12 x 12 cm-es darabokra – vagy amekkorákra tetszik. (Liguriában nem vacakolnak a darabolással: zsebkendőnyi lapokat is használnak.) Az olasz mammák tanácsát követve bőséges mennyiségű sós vízben főzd a lasagnetésztát legalább 5 percig, majd szűrd le, tedd azonnal egy lábos hideg vízbe, aztán gyorsan itasd le róla a nedvességet száraz konyharuhák közt.

2. Készen kapható lasagnelap

Nyugodtan bespájzolhatsz belőle egy dobozzal, jól jön, ha gyorsan kell valami laktatót készíteni. Sokfajta létezik: van olyan, amelyet meg kell főzni, míg mások készen állnak a rétegezésre. Figyelmesen olvasd el és pontosan tartsd be a csomagoláson olvasható utasítást! Ez általában arról is tájékoztat, hogy hány személy részére elegendő a dobozban található mennyiség.

3. Töltelék

A klasszikus olasz recept szerint a lasagnelapok közé bolognai szósz kell, de ebbe marhahús helyett tehetsz szárnyas- vagy sovány sertéshúst. Ezenkívül szinte bármilyen zöldséges vagy halas tölteléket kipróbálhatsz. Ha a besamellel együtt előre elkészíted és főzést nem igénylő kész tésztalapot használsz, akkor a sütőbe tolás előtt már csak a rétegezéssel kell foglalkoznod. Az előző nap összeállított lasagnét a sütésig hűtőszekrényben tárold.

4. Besamelmártás

Az előre megfőzött besamelt egy forrásban levő vízzel teli edény felett tudod melegen tartani vagy kevergetve felmelegíteni. Bőven merj belőle a készen vásárolt tésztalapokra, mert ezek jóval többet felszívnak, mint a frissen gyúrtak.

5. Sajtos trükk

Tedd különlegessé a lasagnédat fenséges sajtos kéreggel! Ehhez szórj mozzarelladarabkákat a rakott tészta legfelső rétegére, majd reszelj rá parmezánt. Végül szórd meg vajdarabkákkal, és süsd aranybarnára!


Rengeteg lasagne recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss