Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált szilveszteri sós finomság!

Míg a karácsony főleg az édes süteményekről, aprósüteményekről szól, addig az óév búcsúztatását már főleg sós nassolni valók rágcsálásával töltjük. Ezek a falatok kitűnően illenek a különféle italokhoz és kellemes változatosságot jelentenek a karácsonyi édességdömpinghez képest.
1. Pogácsák

A szilveszteri sós apróságok legkézenfekvőbb csoportját képezik a pogácsák. Kisebb és nagyobb társaság esetében is célszerű apróbb pogácsákat készíteni, amelyek, akár egy falatként is a szánkba férnek, így a beszélgetés közben, pohárral a kezünkben sem esik nehezünkre egyet-egyet bekapni. Készíthetünk sajtos, magvas vagy épp töpörtyűs pogácsát is. Jó megoldás lehet, ha egy alaptésztával dolgozunk, s a – sós rudakhoz hasonlóan – csak a tepsiben kezdünk el játszani/variálni a különféle feltétekkel.

2. sós Rudak 

Meglepően széles választékkal állunk szemben, ha sós rudakat kívánunk készíteni. Egyrészt ott a - klasszikus, kissé fullasztó, de alkoholos italokhoz kitűnő - omlós tésztás rúd, amelyet a hagyományoknak megfelelően köménnyel, szezámmaggal, egész mákszemekkel vagy sajttal megszórva kínálhatunk. Ez a sütemény akár egy héttel is korábban elkészíthető, dobozban jól eláll. 

3. Túrós-sajtos kedvenc

A másik kedvelt sós rúd a nyolcvanas évek vége óta töretlenül népszerű túrós-sajtos tészta, amelyben mindenből negyed kiló van, elrontani rendkívül nehéz, frissen pedig verhetetlen. 

4. Grissinik

Harmadik csoportba tartozik a grissini, amely mutatós, finom, viszont igazából csak frissen jó. Kisebb baráti társaságok esetében könnyedén kivitelezhető, nagyobb csapatoknál maximum látványelemként érdemes alkalmazni, hacsak nem szeretne a háziasszony az óév búcsúztatása helyett a sütő mellett állni.

5. Pirított magvak

A sós mogyorón túl is van élet. Ugyanis az összes csonthéjast nagyon klasszul fel lehet pörgetni, ha van időn és kedvünk játszani. A dió, mogyoró, földimogyoró és a mandula is jó alapja lehet ezeknek a sós válogatásoknak, amelyhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy nagyobb serpenyőre, kevés olajra vagy vajra, néhány fűszerre, sóra és a pirítani szándékozott magokra. Kifejezetten jó eredményt ad a curryvel vagy chilivel pirított dió, de szinte bármilyen kombinációt kikísérletezhetünk. Az elkészítés során arra nagyon ügyeljünk, hogy a fűszerek ne égjenek meg.

 Év végi szokások és hagyományok az ételeken túl! Olvass tovább itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss