Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 alapszabály az immunrendszer erősítéséhez járvány idején

default user icon
MME
Talán sosem volt még olyan fontos, hogy egészségünkről megfelelően gondoskodjunk, mint most, amikor a nyugtalanító hírek és sokunk gyökeresen megváltozott hétköznapjai szinte kiabálva hívják fel erre figyelmünket. A koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegségben szenvedő vagy gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes – ez tény. De lássuk, milyen lehetőségek vannak a mi kezünkben, hogy megerősítsük a testünket és gondoskodjunk mentális egészségünkről is!

1. Megfelelő folyadékfogyasztás

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot fogyasszunk! Testtömegünktől függően ez napi 1,5-4 liter lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta (szűrt vagy tisztított) vizet, teát, esetleg gyümölcs- és zöldségleveket. Szakemberek szerint még az esetlegesen a légutakba jutott korokozók is elpusztulnak, ha napközben szinte folyamatosan forró italt (teát, akár vizet) kortyolgatunk.

 2. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Változatos, szezonális étrendre törekedjünk, amely biztosítja számunkra a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, rost, zsír; valamint a vitamin és ásványianyag bevitelt.

- A fehérje – a gyakori tévhittel ellentétben – nem csak a húsokban és tejtermékekben található; kiváló fehérjeforrás a hüvelyesek és az olajosmagok.

- A szénhidrátok sem az ellenségeink, csak jól kell tudni választani – teljesértékű gabonát, zabpelyhet, árpát, barnarizst, teljes kiőrlésű búzát.

- A megfelelő rostbevitel minden életkorban és élethelyzetben fontos, kössünk hát közeli barátságot a zöldségekkel! Sütve, főzve, párolva, nyersen – naponta többször fogyasszuk!

- A bogyós gyümölcsök csoda egészségesek ám! Addig is, amíg megjelennek frissen a piacokon, fogyasszuk liofilizált, azaz fagyasztva szárított formában – a Mixit müzli oldalán mi magunk is keverhetünk bogyós gyümölcsös szuper egészséges müzlit, vagy választhatunk a kész finomságok közül!

3. Elegendő mozgás

Ne csak a konditeremben eltöltött hosszú és izzasztó edzésekre gondoljunk! Testedzés minden, ami mozgás – még a takarítás is. Akárcsak a séta, a tánc, a jóga, a párnacsata és a fogócska. Utóbbi felsorolásból egy kis leleményességgel mind megvalósítható még #maradjotthon idején is – lásd online edzős videók, játék otthon a gyerekekkel, tánc a kedvenc zenénkre a nappali közepén, séta a háztömb körül vagy egy közeli, kevéssé forgalmas parkban, erdőben.

4. Pihenés

Nehéz leszámolni a „lusta, aki sokat pihen” mítosszal, pedig itt lenne már az ideje! A megfelelő mennyiségű (napi 7-9 óra) alvás ugyanis elengedhetetlen testi-lelki jóllétünkhöz, akárcsak a napi kikapcsolódás. Ezalatt nem az esti sorozat-maratont értjük, hanem pár perc semmittevést, relaxálást, esetleg zenehallgatást. Tudtad, hogy napi pár perc bambulás kifejezetten egészséges szokás?

5. Friss levegő és napfény

Legalább napi pár perc friss levegőre mindannyiunknak szüksége lenne – kiülni az erkélyre, bámészkodni egy kicsit a gangon. Addig is, amíg elegendő napfényhez jutunk, ne feledkezzünk meg a D-vitamin pótlásáról, lehetőleg jól felszívódó csepp formájában.

+1. Mit tehetünk mentális egészségünkért?

Vészterhes időkben, mint a mostani, különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg mentális egészségünkről sem! Mit tehetünk ennek érdekében?

  • legyünk tudatosak a hírfogyasztásban és ne lógjunk folyton a híroldalakon
  • beszélgessünk rendszeresen családtagjainkkal, barátainkkal; hallgassuk meg egymást
  • társasozzunk otthon együtt
  • kézműveskedjünk, vegyük elő régi hobbinkat
  • készüljünk a közelgő húsvétra; írjuk össze a menüt, fedezzünk fel új recepteket

5 GYÓGYÍTÓ NÖVÉNY, AMI FELTURBÓZZA AZ IMMUNRENDSZERED>>> 

5 TERMÉSZETES ENERGIAITAL, AMI ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERED!>>> 

5+1 ÉTEL, AMI ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss