Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 lépés: így készíts otthon bureket!

A balkáni, Kelet-Mediterrán vagy kis-ázsiai kalandozásaik során biztos sokan találkoztak a burekkel, börekkel vagy bourekivel, amit otthon is könnyen elkészíthetünk. Megmutatjuk hogyan!

A vékony, rétestésztára emlékeztető, de annál sokszor vékonyabbra nyújtott philo- vagy yufka tésztába, esetleg leveles tésztába csomagolt fogásokat otthon is könnyedén elkészíthetjük, megidézve a nyári emlékeket.

1. A burek tésztája

A burekhez nyújthatunk házi rétestésztát, vehetünk bolti réteslapot, de ha van egy jó, vajas levesles tészta receptünk, vagy egy csomagnyi friss leveles tészta a hűtőnkben, akkor is érdemes elgondolkodni a burek készítésén.

Húsos burek receptet itt találsz >>> 

2. az alapanyagok

A burek sütéséhez viszonylag kevés alapanyagra van szükségünk. A tészta, a tészta kenéséhez, a rétegek kialakításához szükséges zsiradékon kívül már csak a tölteléket kell összeállítani. A böreket tölthetjük túróval, ricottával, a túróhoz vagy a ricottához keverhetünk szalonnapörcöt, füstölt sonkát, reszelt sajtokat, fetát, kevés friss zöld fűszerrel ízesíthetjük, de gombát, vagy előfőzött, lecsöpögtetett zöldségetek, konzervzöldségeket, fonnyasztott spenótot, mángoldot is tehetünk a készülő töltelékbe.

Olvass tovább Montenegro mesés konyhájáról! >>> 

3. Töltsd meg bármivel!

Az előző napi hideg sült is jó tölteléke lehet a bureknek, darálva, vagy apróra vágva, főtt tojással, zöldségekkel, fűszerekkel elkeverve már kész is a tartalmas ebéd, uzsonna, vagy elemózsia a kirándulásra. Darált hússal szintén készíthetjük a bureket, kedvünk szerint hangolhatjuk a fogást, lehet gyrosra emlékeztető fűszerezése, de akár pörköltös irányt is vehet a töltelék.

Kóstold meg Horvátországot! Mutatjuk, hogy mit válassz! >>> 

4. Édes burek

A boureki édes töltelékkel is asztalra kerülhet. Az aszalt gyümölcsökkel tarkított túrós burek mellett, süthetünk reszelt almával vagy más idénygyümölcsökkel készített változatot.

5. Erre vigyázz!

Azzal azonban mindig számoljunk, hogy ha túl sok a leve a töltelékünknek, akkor el fogja áztatni a tésztát, s pont az a jellegzetessége veszik el a böreknek, ami miatt szeretjük: nem lesz ropogós a tésztája. Éppen ezért érdemes a szaftosabb töltelékek alá egy kevés grízt, zsemlemorzsát vagy édes morzsát szórni, hogy az szívja fel a felesleges nedvességet.

Tökéletes töltött tésztákról itt találsz infókat >>> 

5+1. Süsd meg és szeresd!

A bureket süthetjük sütőben, vagy bő zsiradékban, a formája is változatos, hiszen készülhet tortaformában, rétesként, szivaralakban felcsavarva, háromszögre hajtva vagy csigának feltekerve. 

Olvass tovább a burekről itt >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss