Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tipp, hogy tökéletes pizzát készíts!

Szereted az olasz pizzát és a sajtot is? Akkor a szélén sajttal töltött és gazdagon megrakott amerikai változatot egyenesen imádni fogod!

Vastag és puha tészta 

A vékony és ropogós olasz pizzatésztához csupán liszt, élesztő, víz és só kell. Az amerikai pizza alapja vastagabb, mert a kelt tészta az élesztőhöz adott cukornak köszönhetően magasabbra emelkedik, egy kis olívaolaj pedig puhábbá, kissé fánkszerűvé teszi. Az USA-n belül is vannak különbségek: pl. Chicagóban mély serpenyőben sütik a pizzát, New Yorkban pedig a vékonyabb dívik. 

Darabosabb szósz

Míg az olaszok hagyományosan pürésített paradicsomból, bazsalikomból, fokhagymából és olívaolajból készítik, az amerikaiak darabolt hámozott paradicsomot, hagymát, fokhagymát, cukrot vagy mézet és különféle zöldfűszereket, valamint esetenként reszelt parmezánt vagy csilipelyhet adnak hozzá. Minél fűszeresebb, annál jobb.

Tartalmas feltét

Az olaszok mértéktartóan a kevesebb több mottót követik, az amerikaiak viszont mindenfélét bőven rápakolnak a pizzájukra. Kerülhet rá többek között darált hús, kolbász, csíkokra metélt steak, csilis bab is – az a lényeg, hogy a feltét gazdag és tartalmas legyen.

Sajt kívül-belül

Olaszországban többnyire csak a feltétet szórják meg reszelt sajttal, ami gyorsan megolvad a pizzasütő kemencében. Amerikában viszont akkor igazán pizza a pizza, ha körben a szélében is rejtőzik cheddar, mozzarella, gouda, feta, camembert vagy más könnyen olvadó sajt.

Zöldséges amerikai pizza

1. A kelt tésztához 1 tasak szárított élesztőt és 2 tk cukrot keverj el 1,8 dl kézmeleg vízben, majd hagyd állni 5 percig, amíg a teteje habos lesz.

2. Közben szitálj tálba 26 dkg lisztet, és vegyíts bele 1 tk sót. Vájj krátert a halom közepébe, és önts bele 2 ek olívaolajat. Húzz rá lisztet a kráter pereméről, és villával vagy az ujjaiddal forgasd össze. Add hozzá az élesztős folyadékot, gyúrd simára és formázd cipóvá. Letakarva, meleg helyen keleszd legalább 1 órát, amíg a duplájára dagad.

3. Közben a feltéthez vágj kis darabokra 15 dkg mozzarellát, metélj csíkokra vagy kockázz fel 1/2-1/2 db kicsumázott piros, illetve sárga vagy zöld húsú kaliforniai paprikát, és karikázz fel vékonyan 1 fej lila hagymát.

4. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A megkelt tésztát gyúrd át, és lisztezett felületen finoman nyomkodd vagy húzogasd korong alakúra. (Az átmérője akkora legyen, hogy kissé túllógjon egy kerek forma peremén.)Béleld ki a tésztával a formát, és körben a szélén oszd el a mozzarelladarabokat egymástól kb. 3 cm távolságra. Hajtsd rájuk a túllógó tésztát, és nyomkodd le az ujjaddal, hogy sütéskor a sajt ne tudjon kifolyni.

5. Kend meg a pizza közepét 12 dkg pizzaszósszal, majd rakd meg a paprikával és a hagymával, valamint tetszés szerint felkarikázott fekete olajbogyóval és bacondarabokkal. Végül szórd meg 10 dkg reszelt mozzarellával, és süsd az előmelegített sütőben 20-25 percig.

Négysajtos amerikai pizza

1. A kelt tésztához keverj el 2 tasak szárított élesztőt 1,5 dl kézmeleg vízben, és hagyd állni 5 percig, amíg a teteje habos lesz.

2. Közben szitálj nagy tálba 50 dkg lisztet. Vájj krátert a halom közepébe, önts bele 2 ek olívaolajat, és húzz rá lisztet a kráter pereméről. Keverj el 1,5 tk sót 1,5 dl kézmeleg vízben, és öntsd a kráterbe. Add hozzá az élesztős folyadékot is, és gyúrd simára. Formázd cipóvá a tésztát, és letakarva, meleg helyen keleszd 2 órát.

3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és keverj össze 1 gerezd finomra vágott fokhagymát 2 ek olívaolajjal. A két adagra vágott pizzatésztát gyúrd át, sodrófával hengereld közepesen vastag kerek lappá, és fektesd sütőpapírral leterített tepsi(k)be. Körben a széleken ossz el 20 dkg feldarabolt kecskesajtot, majd hajtsd rá a tésztát, és nyomkodd le az ujjaddal, hogy sütéskor a sajt ne tudjon kifolyni.

4. A középen fokhagymás olajjal megkent pizzákat rakd meg 25 dkg felkockázott mozzarellával. Morzsolj rájuk 12,5 dkg ricottát és szórd meg 10 dkg reszelt parmezánnal, majd süsd az előmelegített sütőben 20-25-percig. Tálald bazsalikommal díszítve.

MÉG TÖBB ISTENI PIZZA RECEPT >>> 

ISTENI AMERIKAI FOGÁSOK >>> 

EBÉDÖTLETEK OLASZ MÓDRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss