Egy kupica pálinka „lenyomja” a zsíros ételt
Nem igaz! Az alkohol hatására a gyomor még több savat kezd termelni. Ez valóban segíti az emésztést, de gyomorproblémák esetén az alkohol károsan hat a gyomor nyálkahártyájára.
Gyomorégésre tejet
Inkább ne! Az első percekben a tej valóban csillapítja a kellemetlen tünetet, aztán egyre erőteljesebben jelentkezik a torokban a maró, égető érzés. A magas zsírtartalmú tej ugyanis fokozza a gyomorsavtermelést.
Naponta kell, hogy legyen széklete
Nem igaz! Különbözőek vagyunk, és ez az emésztésünkre is érvényes. Van, akinek napjában háromszor van széklete, míg másnak hetente háromszor – és mindkettő teljesen normális.
Az erős ízek nem jók az érzékeny gyomornak
Csilipaprika vagy curry: ezek a hozzávalók gyakran kimaradnak az érzékeny gyomrúak ételeiből. Pedig a bennük lévő hatóanyagoknak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezért olykor-olykor érdemes becsempészned őket az ételeidbe.