Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni

default user icon
MME
Valószínűleg mindannyiunknak tanácsolták már az életben, hogy gyomorégésre igyunk tejet, vagy egy nehéz étel után gurítsunk le egy kupica pálinkát. A házi praktikák hatásosságának azonban érdemes utánajárni, mielőtt vakon megbízunk bennük. Íme a legnagyobb emésztéssel kapcsolatos tévhitek.
Egy kupica pálinka „lenyomja” a zsíros ételt

Nem igaz! Az alkohol hatására a gyomor még több savat kezd termelni. Ez valóban segíti az emésztést, de gyomorproblémák esetén az alkohol károsan hat a gyomor nyálkahártyájára.

Gyomorégésre tejet

Inkább ne! Az első percekben a tej valóban csillapítja a kellemetlen tünetet, aztán egyre erőteljesebben jelentkezik a torokban a maró, égető érzés. A magas zsírtartalmú tej ugyanis fokozza a gyomorsavtermelést.

Naponta kell, hogy legyen széklete

Nem igaz! Különbözőek vagyunk, és ez az emésztésünkre is érvényes. Van, akinek napjában háromszor van széklete, míg másnak hetente háromszor – és mindkettő teljesen normális.

Az erős ízek nem jók az érzékeny gyomornak

Csilipaprika vagy curry: ezek a hozzávalók gyakran kimaradnak az érzékeny gyomrúak ételeiből. Pedig a bennük lévő hatóanyagoknak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezért olykor-olykor érdemes becsempészned őket az ételeidbe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss