Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 olaj és 3 ecet, amivel tökéletes lesz a salátád

default user icon
MME
A friss tavaszi saláta elképzelhetetlen olaj és ecet nélkül. Még pikánsabb lesz az étel, ha fűszeres vagy különleges fajtákkal ízesíted a zöldségeket!
Olívaolaj

Rengeteg fajtája létezik, és mindegyiknek megvan a maga jellegzetes íze. A legfinomabb a kézi szedésű, hidegen sajtolt, extra szűz elnevezésű olívaolaj, amit az első sajtolás során nyernek. Ezt nem tanácsos hőnek kitenni, mert hamar elveszíti értékes, antioxidáns hatású vitaminjait. A további vagy a melegen való préselés során kinyert olaj már kevésbé jó minőségű. Kerülje a sansa, pomace és orujo néven kapható termékeket, hiszen ezek csupán töredékét tartalmazzák az olívaolaj értékes anyagainak!

További okosságok az olívaolajról >>

Mogyoróolaj

Finom és tápanyagdús, az íze hasonlít az amerikai mogyoróéhoz. Az E-vitaminban gazdag finomítatlan fajtáját szószokhoz, marinádokhoz, valamint fokhagymás és zöld fűszeres salátaöntetekhez ajánlják.

Mindent a mogyoró(k)ról >>

Dióolaj

Legnagyobb előnye, hogy rendkívül gazdag szívvédő hatású omega-3 zsírsavakban. Azoknál a salátáknál használja, amelyeknél érvényesíteni szeretné a dió édeskés, krémes ízét. Mivel tárolás közben hamar megromlik, ezért kis mennyiséget tanácsos vásárolni belőle.

Szezámolaj

Fűszer és sütőzsiradék is egyben. Karakteres íze miatt elsősorban a keleties, pikáns saláták ízesítésére használják, de a leveseknek és a zöldséges ételeknek is kellemes aromát ad. Ezekbe mindig az elkészítés végén csepegtessen belőle egy keveset!

Mindent az olajoklról - általában >>

Almaecet

Almaborból, almamustból vagy erjedt almaléből készítik. Sokan valódi életelixírnek tartják, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne, például kalcium, fluor, magnézium, szilícium és kálium. Remek alapanyaga a hagyományos salátáknak.

További okosságok az almacetről >>

Borecet

Vörös- vagy fehérborból, esetleg pezsgőből készítik. A savtartalma alacsony, 6% körüli, az íze enyhén savanykás, és emellett az eredeti borfajta jellege is érvényesül. Jól használható salátákhoz, hideg ételekhez, pácokhoz, sőt, a fűszerecetekhez is.

Mindent a borcetről >>

Zöldfűszeres ecet

Boltban is beszerezhető, de akár saját kezűleg is elkészíthető. Egyszerűen helyezzen néhány ág fűszernövényt egy üvegbe, öntse fel bor- vagy gyümölcsecettel, gondosan zárja le, majd napos helyen hagyja állni néhány napig. Nagyszerű aromát ad neki például a rozmaring, a tárkony és a bazsalikom.

Fűszeres és egyéb varázslatos ízű ecetekről itt >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss