Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 klasszikus ünnepi sütemény, ami nélkül nincs karácsony!

default user icon
MME
Minden ünnepnek megvan a maga emblematikus étele: ahogy a húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, úgy az amerikai hálaadás sincs meg pulyka nélkül. A mi karácsonyunkhoz is kötődik jó néhány fogás, amelyek közül talán az édességeink a legjellegzetesebbek.
bejgli

A töltelékben gazdag, leggyakrabban diós vagy mákos ízesítésű rolád évről-évre nagy izgalmat vált ki a háziasszonyokból. Elkészítését ezernyi legenda övezi, mindenki esküszik egy bizonyos módszerre, amitől szépen erezett, márványos lesz a teteje és nem reped ki sütés közben. De alapvetően a lényeg az, hogy finom tésztájú, gazdag, ízes töltelékű legyen. Aki retteg a bejgli tésztájától, az készítsen inkább kalácsot vagy próbálkozzon kicsiben, s süssön pozsonyi kiflit.

Karácsony >>> 
Fatörzs

A franciák karácsonyi süteményének, a Bûche de Noëlnek a magyar háztartásokban is ott a helye. A könnyű piskótatekercsbe töltött vajas krémes sütemény sokféle ízvilágban elkészíthető, s ezernyi módon dekorálható. A karácsonyi fatörzs azonban leggyakrabban kakaós krémmel töltött, a piskótaroládot is ez a krém takarja, s rajta ezernyi apró marcipánfigura, gomba és levél teszi teljessé az illúziót és az ízélményt.

Zserbó

A karácsony egyértelműen a macerás sütemények ünnepe. A zserbót sem egyszerű elsőre tökéletesen elkészíteni, de egy jó recept, minőségi alapanyagok, kellő türelem és ráfordított idő meghozza a gyümölcsét. Az igazi zserbóban nem szalonnás a tészta, finomra darált dió pihen benne, nem száraz, hanem a diótól, s a lekvártól kissé ragacsos. Ha tökéletes a belbecs, akkor az sem baj, ha nem tükörfényes a tetején a csokimáz, a jó zserbó a tepsiből is elfogy.

150 KIPRÓBÁLT KARÁCSONYI DESSZERT >>>
Mézes krémes

A bejglihez, a fatörzshöz és a zserbóhoz hasonlóan a mézes is időigényes és némi gyakorlatot igénylő sütemény. A külön megsütendő lapok okozzák a legtöbb galibát, de ha több, méretes gáztepsi hátán tudunk egyszerre sütni, akkor pikk-pakk összeállítható. A mézes titka az idő, kell neki egy-két nap, hogy összeérjen, a krém megtegye a dolgát, s a lapok pont olyan puhák és omlósak legyenek, ahogy arra gyerekkorunkból emlékszünk.

 

Ezek is érdekelhetnek