A diéták, fogyókúrák alatt könnyű hibázni: gyakran a jó szándék lesz a veszted, ami nemhogy gátolja a fogyást, még súlygyarrapodáshoz is vezet. Mutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat.
1. Túl sok sót használsz
Ha otthon főzöl, akkor a cél valószínűleg az, hogy ízletes, finom ételeket készíts, amihez szinte elengedhetetlen egy kis só. Nos, egy kicsi még rendben is van, azonban a túl sós ételek komoly sófüggőséget is okozhatnak. Sőt, egy tanulmány szerint a só, a cukor, és a zsír egymást kölcsönösen erősítő addiktív vegyületek. Tehát ha az ebédedben ezek közül legalább két alapanyag szerepel, akkor valószínűleg jóval többet fogsz belőle fogyasztani, mint amennyire valójában szükséged van - így pedig könnyedén felszaladhatnak a kilók.
2. Rossz szószt választasz a húsokhoz, salátákhoz
Ha üveges, előre elkészített öntetet választasz az ebédhez, mindig érdemes lecsekkolnod az összetevőket, ugyanis némelyik szósz sokkal több cukrot tartalmaz, mint gondolnád. Így ha például éppen diétázol, és a salátádat egy előre elkészített szósszal turbózod fel, a cukros öntet simán tönkreteheti a fogyókúrát. Ha biztosra mennél, akár házilag is elkészítheted a különböző önteteket!
3. Túlfőzöd a zöldségeket
Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek túlfőzése valójában lebonthatja azokat az egészséges tápanyagokat, vitaminokat, amik nyers állapotban még megtalálhatóak bennük. Ha odafigyelsz az alakodra, inkább párold őket gőz fölött, blansírozd vagy grillezd őket!
+ 1 Műanyag edényben mikrózod az ételt
Vannak olyan műanyag edények, melyek veszélyes vegyi anyagokat szabadíthatnak fel mikrózás közben. Szóval ha nem vagy meggyőződve arról, hogy a műanyag tálad mikrózható, inkább helyezd át az ételt egy hőálló üvegtálba vagy kerámia edénybe, és úgy tedd be a mikróba. Igaz, ettől a bakitól nem hízhatsz meg, de az egészségedre nagyon káros hatással lehet, szóval inkább ne kockáztass!
Ajánljuk még: