Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 hiba főzés közben, amitől elhízhatsz

default user icon
MME
Előfordul, hogy az otthon készített ételek sokkal kevésbé egészségesek, mint gondolnánk. Ennek az az oka, hogy sokszor rengeteg plusz kalóriát adunk hozzá az ételekhez anélkül, hogy tudnánk róla, vagy épp olyan fontos tápanyagokat hagyunk elveszni belőlük, amire a szervezetünknek nagyon is szüksége lenne. Ha a következő bakikat rendszeresen elköveted főzés közben, ne csodálkozz, hogy felszaladnak rád a plusz kilók!

A diéták, fogyókúrák alatt könnyű hibázni: gyakran a jó szándék lesz a veszted, ami nemhogy gátolja a fogyást, még súlygyarrapodáshoz is vezet. Mutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat.

1. Túl sok sót használsz

Ha otthon főzöl, akkor a cél valószínűleg az, hogy ízletes, finom ételeket készíts, amihez szinte elengedhetetlen egy kis só. Nos, egy kicsi még rendben is van, azonban a túl sós ételek komoly sófüggőséget is okozhatnak. Sőt, egy tanulmány szerint a só, a cukor, és a zsír egymást kölcsönösen erősítő addiktív vegyületek. Tehát ha az ebédedben ezek közül legalább két alapanyag szerepel, akkor valószínűleg jóval többet fogsz belőle fogyasztani, mint amennyire valójában szükséged van - így pedig könnyedén felszaladhatnak a kilók.

2. Rossz szószt választasz a húsokhoz, salátákhoz

Ha üveges, előre elkészített öntetet választasz az ebédhez, mindig érdemes lecsekkolnod az összetevőket, ugyanis némelyik szósz sokkal több cukrot tartalmaz, mint gondolnád. Így ha például éppen diétázol, és a salátádat egy előre elkészített szósszal turbózod fel, a cukros öntet simán tönkreteheti a fogyókúrát. Ha biztosra mennél, akár házilag is elkészítheted a különböző önteteket!

3. Túlfőzöd a zöldségeket

Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek túlfőzése valójában lebonthatja azokat az egészséges tápanyagokat, vitaminokat, amik nyers állapotban még megtalálhatóak bennük. Ha odafigyelsz az alakodra, inkább párold őket gőz fölött, blansírozd vagy grillezd őket!

+ 1 Műanyag edényben mikrózod az ételt

Vannak olyan műanyag edények, melyek veszélyes vegyi anyagokat szabadíthatnak fel mikrózás közben. Szóval ha nem vagy meggyőződve arról, hogy a műanyag tálad mikrózható, inkább helyezd át az ételt egy hőálló üvegtálba vagy kerámia edénybe, és úgy tedd be a mikróba. Igaz, ettől a bakitól nem hízhatsz meg, de az egészségedre nagyon káros hatással lehet, szóval inkább ne kockáztass!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss