Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 házi praktika, hogy patyolattiszta legyen a konyharuhád

default user icon
MME
A konyharuhával sokszor az étel- és italmaradékokat is letöröljük a konyhapultról vagy a mosogatóról, így ez nagyon hamar tele lehet bacilusokkal, bebüdösödhet és a nedvesség miatt akár be is penészedhet. De ne aggódj, egy kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával újra tisztává és illatossá varázsolhatod.

A konyharuhák esetében fontos a fertőtlenítés, és a foltok ellen is fel kell venni a harcot, így az alap, hogy a konyharuhákat 60-90 fokon mosod. De hiába a gondos tisztítás, mégis előfordul, hogy már a szekrényből kivett, tiszta textília is kellemetlen szagú. Ilyenkor csábító a gondolat, hogy kidobd a kukába az összeset. Ne tedd - mutatjuk hogyan lesznek újra garantáltan tiszták és illatosak!

 

1. Ecetes módszer

Mire lesz szükséged?

  • ecet
  • mosószer

A szokásos módon pakold be a mosógépbe a koszos konyharuhákat. Azonban most ne csak mosószert, hanem ecetet is adj a szennyeshez (annyit, amennyi mosószert), és így mosd ki őket. Ha lejárt a mosógép, de még mindig kellemetlen szagúak a konyharuhák, ismételd meg ugyanezt még egyszer, majd szárítsd meg őket a szokásos módon. Ha havonta egyszer átmosod őket ecettel, garantált a friss illat!

2. Boraxos módszer

Mire lesz szükséged?

  • borax
  • szódabikarbóna

Ha bepakoltad a mosogatógépbe a szennyest, mosószer helyett boraxot és szódabikarbónát önts a koszos konyharuhákhoz. (Mindkettőből egyenlő mennyiséget adj a ruhákhoz, és összesen annyit, amennyi a szokásos mosószer-adagod.) Mosd ki, majd szárítsd meg őket, és máris patyolattiszták lesznek a konyharuháid!

3. Fehérítős módszer

Mire lesz szükséged?

  • fehérítő
  • mosószer

A szokásos módon pakold be a mosógépbe a koszos (fehér!) konyharuhákat, add hozzá a mosószert és 2-4 evőkanál fehérítőt, majd mosd ki és szárítsd meg őket a szokásos módon.

4. Forró vizes módszer

Mire lesz szükséged?

  • forrásban lévő víz

Havonta egyszer helyezd a konyharuhákat forrásban lévő vízbe kb. 5-7 percig. Ez garantáltan megöli a bacilusokat és a kellemetlen szagokat is megszünteti.  

ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek