Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 fogyókúragyilkos étel - megmondjuk, miért vágysz rájuk!

Nem az akaratgyengeségenek tudható be, ha képtelen vagy ellenállni a csokoládénak, a friss kenyérnek vagy a fűszeres chipsznek: tápanyaghiány is állhat a súlyos kajafüggés hátterében.

Ha te is azok közé tartozol, akik nem tudnak nemet mondani  a süteményekre, chipsre, pizzára, nem feltétlenül jelenti azt, hogy akaratgyenge vagy. Szakemberek szerint ennek oka inkább a helytelen táplálkozásban keresendő: aki ugyanis nem étkezik rendszeresen, és jól, természetes, hogy nassolni kíván. A gond csak az, hogy ezek az élelmiszerek általában igencsak hizlalóak, ráadásul jóval kisebb mennyiségben tartalmazzák azt a vitamint vagy ásványi anyagot, amelyre a szervezetnek valójában szüksége lenne. Az alábbi összeállításban tippeket adunk arra, hogyan add meg testednek és lelkednek azokat az ételeket, amelyekre valójában vágyik.

20 TIPP, HOGY ÚGY FOGYJ, MINT EGY 20 ÉVES >>> 
Hamburger

Ok: alacsony vasszint

Tünetei: fáradtság, gyengeség. Nem feltétlenül megoldás minél több vasat tartalmazó ételt iktatni az étrendbe, ugyanis ennek az ásványi anyagnak a felszívódását számos tényező gátolhatja, pl. a gyomorsavhiány vagy a kevés bevitt C-vitamin. Ezért az állati eredetű fehérje  illetve a tojás, hüvelyesek mellett tanácsos C-vitamint is tartalmazó gyümölcsöket, zöldségféléket is fogyasztani.


 
Ezzel helyettesítsd:

Az embernek naponta 10-15 mg vasra van szüksége. Eszerint 10 dkg sertésmáj tartalmazza a napi szükségletet, de jelentős mennyiség található a hal húsában is. Fogyaszd ez utóbbiakat a zsíros hamburgerhús vagy a steak helyett!

3 ÉTEL, AMI ELŰZI A NASSOLÁSI VÁGYAT >>> 
Csokoládé

Ok: magnéziumhiány

A nők nagy részének étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségű magnéziumot. Így nem csoda, ha a magnéziumban gazdag csokoládénak oly nagy sikere van a hölgyek körében (is). Ennek az ásványi anyagnak a hiánya  kimerültséget, koncentrációs zavart, sőt szívritmuszavart is okozhat. Fogyassz minél több csonthéjast, olajos magvakat, halat, spenótot vagy leveles zöldségeket.

Ezzel helyettesítsd:

Egyél étcsokit! Egyrészt ebből a fajtából már egy-két kocka csökkenti az édességhiány érzetét, másrészt jóval kevesebb benne a kalória, mint zsíros, tejes, krémes változataiban. Jó tudni azonban, hogy az az igazán minőségi fekete csokoládé, amelyiknek legalább 60%-os a kakaótartalma - de vigyázz, ha túl sokat fogyasztasz belőle, székrekedést okozhat!

ITT A LEGFANTASZTIKUSABB DIÉTA: FOGYJ TÉSZTÁVAL ÉS CSOKIVAL! >>> 
Sütik és kekszek

Ok: alacsony vércukorszint

A glükóz a májban és az izomzatban glükogén formájában tárolódik, amelyet a szervezet energiaforrásként hasznosít, de szükség van rá az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához és a központi idegrendszer működéséhez is. A helytelen táplálkozás miatt azonban a raktárak tartalma igencsak megcsappan, és a vércukorszint is alacsony marad. Mindez pedig állandó éhségérzetet okoz.


 
Ezzel helyettesítsd:

Ha mindenképp kekszre fáj a fogad, próbáld ki a teljes kiőrlésű lisztből készülteket. A finomított lisztből előállított élelmiszerekkel szemben, ezeknek az összetett szénhidrátoknak a lebontásához a szervezetnek jóval több időre van szüksége. Fogyasztásukkal állandó szinten tarthatod a vércukrodat, tehát megelőzheted az éhségérzetet, a fáradtságot sőt, akár testsúlyodat is csökkentheted! Ugyanakkor vigyázz, ezekből is épp olyan könnyű egy egész doboznyit elfogyasztani, mint a fehér lisztből készült változatokból. Pedig, ha az alakodra is ügyelni akarsz, 2-3 darabnál többet ne fogyassz belőlük!

10 ALAPSZABÁLY, HOGY ÉHEZÉS NÉLKÜL, EGYSZERŰEN FOGYJ! >>> 
Pizza és egyéb zsíros ételek

Ok: a zsírsav hiánya

A nők csaknem 60%-ának táplálkozásából hiányoznak az ún. többszörösen telítetlen zsírsavak (az Omega-3, illetve Omega-6 zsírsav), amelyeket akaratlanul is a sajtos-sonkás pizzával próbálnak pótolni. A telített zsírsavak azonban lerakódnak az erek falán, növelik a koleszterinszintet, a testsúlyt, esetleg keringési betegségeket vagy szívrohamot is okozhatnak.

 
Ezzel helyettesítsd:

Az esszenciális zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell ezeket pótolni. Az Omega-3 zsírsav forrásai a tengeri halak - makréla, lazac -, az édesvízi halakban viszont mennyiségük csekély - hazánkban a kecsege és a busa zsírjában mutatták ki -, illetve fellelhető a lenmagban és a tökmagban. Az Omega-6 zsírsav pedig főként a növényi magvakban - napraforgóban, szezámmagban, tökmagban, diófélékben - található meg. Fogyassz hidegen sajtolt olajat, amilyen például az olivaolaj, de kísérletezhetsz olyan nem megszokott ízekkel is, mint a tökmag-, kukorica- vagy repceolaj. Azonban ne feledd! Ezek csak nyersen hatásosak. Ha főzéshez használod őket, elveszítik tápanyagtartalmukat.

Még több diétatippet és fogyókurás tanácsot találsz itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss