Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 fehér étel, amiből többet kellene enned

Vannak fehér színű összetevők, amik ellenségnek számítanak, mint például a só vagy a cukor. Azonban vannak olyan fehér élelmiszerek is, amiből megéri minél többet fogyasztani. Mutatjuk!

A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is: a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.

A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. A múlthéten a zölddel foglalkoztunk, most pedig a fehér következik.

A fehér a tisztaság, az ártatlanság, a megtisztulás az új kezdet és a nyugalom színe. Ezekhez kapcsolódnak a fehér ételek egészségre gyakorolt hatásai is.

Tojás – Gátolja a baktériumok szaporodását

A tojásfehérje igazi kincs. Az anyatej után ez tartalmazza a legtöbbet az ember számára nélkülözhetetlen fehérjékből. A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint a felét a kicsapódó albumin teszi ki. Ez ovotransferrint tartalmaz, ami képes megkötni a fémeket és jelentős szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában. Ezen kívül baktérium- és vírusölő tulajdonsága is van. Erősen ajánlott fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - tehát szinte mindenkinek.

5 ÉRV AMELLETT, HOGY MINDEN NAP EGYÜNK TOJÁST! >>>
Hagyma – Kiváló gyulladásgátló

Egy közepes méretű hagyma a napi C-vitamin szükségletünk 20 százalékát tartalmazza. De van benne B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is, valamint sok antioxidánst tartalmaz, például a quercetin is, ami kiváló gyulladás gátló. Sok benne az inulin nevű rost, aminek probiotikus hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, tehát védi a szívet és az érrendszert. Egyes kutatások szerint, akik sok hagymát esznek nagyobb védettséget élveznek egyes rákfajtákkal szemben. A sima vöröshagyma és a lilahagyma mellett a fokhagymának is lehet ilyen jellegű tulajdonsága.

10 HAGYMAFAJTA, AMIT ISMERNED ÉS HASZNÁLNOD KELL! >>>>
Fehérrépa – Méregtelenítő hatású

A fehérrépa gyökerének alacsonyabb a vitamin-tartalma, viszont tele van ásványi sóval, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz. Méregtelenítő hatása annak köszönhető, hogy kiváló vizelethajtó, gyökerét és herbáját is használják erre a célra. A vesekövek kialakulását is megelőzi. Tisztítja a hörgőket és enyhíti az köhögési ingereket.  Ezek mellett segíti a gyomorműködést is.

Gomba – Nagyszerű vasforrás

A gombafélékben sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír, valamint szénhidrátból is csak nagyon kevés, ezért diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Olyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten koleszterincsökkentő hatásúak, így jó hatással vannak a szív- és érrendszerre. A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából. Remek kalciumforrás is, így a csontok erősítésében és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is segít. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert.

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>>
Karfiol – vitaminbomba

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, ezért segíthet a gyulladások kontrollálásában. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán. A karfiol fontos forrása a rostoknak, amelyek segítik az emésztést.

5 SÁRGA ÉTEL, AMIBŐL MINÉL TÖBBET KELLENE ENNED! >>>> 
5 ZÖLD ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
5 PIROS ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss