Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+4 szuper ötlet a zöldfűszerek felhasználására

Hosszú ideig gyönyörködnél bennük? Szeretnéd, hogy megőrizzék zamatukat? Adunk néhány tippet a zöldfűszerek gondozásához és felhasználásához.

Ha szeretnéd, hogy sokáig üdék legyenek, ültesd át mindet agyagcserépbe.

Azért, hogy jól is mutassanak, a cserepeket állítsd színesre festett és feliratozott dobozokba.

Kedvenc helyük a napsütéses ablakpárkány. Ezek a zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt.

Amennyiben ablaktalan vagy sötét a konyhád, tartsd a zöldfűszereket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben, nyáron az erkélyen (ha van).

Tárolás és tartósítás

Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.

Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el.

Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet.

Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kifeszített zsinórra, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Morzsolva jól záródó dobozkában tárold!

Felhasználási lehetőségek

Gyors öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.

Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.

Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlésed szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!

Ezek is érdekelhetnek

Friss