Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

32 féle gyógyszermaradványt és hormonokat mutattak ki a budapesti ivóvízből

default user icon
MME
A legmagasabb koncentrációban a szív-és érrendszeri megbetegedések és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatóanyagait mutatták ki a természetes szűrőrendszer hatékonyságát tesztelő magyar kutatók.

A VGF&HKL épületgépészeti szaklap számolt be magyar tudósok kutatásáról, amely során azt vizsgálták, hogy a víz természetes szűrését végző pleisztocén kori (ez a földtörténeti kor két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt ért véget) kavics és homokréteg mennyire hatékony azokkal a gyógyszerhatóanyagokkal szemben, amelyek az emberi anyagcsere, és a lejárt gyógyszerek révén kerülnek a folyó vizébe a tisztított vagy tisztítatlan szennyvízzel együtt -  adta hírül a hvg.hu

A dunában

A kutatók a dunai mintavételek során a keresett 111-ből összesen 52-féle hatóanyag nyomára bukkantak. Összességében 15 fajta gyógyszermaradványt találtak a minták legalább felében, és tíz vegyület fordult elő 80 százaléknál nagyobb gyakorisággal. Minden mintában azonosították a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprololt (107 minta, 100 százalékos gyakoriság, átlagosan 3,80 ng/liter) és csaknem mindegyikben a metoprololt (105 minta, 98, 1 százalékos gyakoriság, átlagosan 11,4 ng/liter). A magas vérnyomás kezelésére használt perindopril előfordulása is meghaladta a 90 százalékot (99 minta, 92,5 százalékos gyakoriság, átlagosan 5,16 ng/liter).

Találtak a Duna vizében különböző hormonokat is, a legtöbb közülük a női fogamzásgátló tablettákban használatos ösztrogén. Ennek jelenlétét a minták 42 százalékában mutatták ki, átlagosan 0,32 ng/liter koncentrációban. 

Az ívóvízben

A VGF&HKL által idézett tanulmány szerint a parti szűrés rendkívül hatékony, mintegy 95 százalékos. Ennek köszönhető, hogy amíg magában a Dunában 52-féle hatóanyagra bukkantak a kutatók, az ivóvízmintákban már csupán 32 jelenlétét tudták kimutatni. A karbamazepin, lidokain, tramadol és lamotrigin esetében ugyanakkor alacsony szűrési hatékonyságot figyeltek meg. A Dunából vett mintákhoz hasonlóan az ivóvízmintákban is kilencven százalék felett mutatták ki a karbamazepint, amelynek ráadásul a koncentrációja is hasonló volt a folyóvízi mintákban mérthez – írták a tanulmány szerzői.

Bár csak nanogrammokról (10-9 gramm, másképpen 0,000000001 gramm) beszélünk, a gyógyszermaradványok egészségkárosító hatásúak lehetnek" – összegeztek a kutatók. "A karbamazepin például bizonyíthatóan káros hatással van a varangyos békák növekedésére, így akár az emberre is veszélyesnek bizonyulhat" – írták.

Ezek is érdekelhetnek

Friss