Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 tipp a MasterChef Junior séfjétől: így szerettesd meg a gyerekkel a „mumus” zöldségeket

default user icon
MME
A legtöbb gyerek ki nem állhatja a gombát, a répát, vagy a kelbimbót, azonban a ma este induló MasterChef Junior egyik séfje, Pesti István szuper tippeket adott, hogyan tudjuk megszerettetni velük ezeket az alapanyagokat.

Ha gyerekként megláttad, hogy a nagymamád már megint spenótot készített, akkor valószínűleg te is csalódottan turkáltad a főzeléket. Vannak ugyanis olyan „mumus" alapanyagok, amiket a legtöbb gyerek messziről elkerül - ilyen például a gomba, a kelbimbó, a zöldbab, a cékla vagy a répa is. De mit tehetünk azért, hogy a gyerek legalább megkóstolja ezeket az ételeket? A MasterChef Junior Michelin-csillagos séfje, Pesti István szerint a titok a zöldségek megfelelő elkészítésében és a tálalásában rejlik.

1. Ne főzz, hanem süss

István szerint a főtt zöldségeket nagyon nehéz úgy elkészíteni, hogy igazán finomak legyenek. Ha pedig az étel „punnyadt" és íztelen, akkor nem csoda, hogy a gyerek sem eszi meg szívesen. Azt tanácsolja, hogy a kelbimbót, a répát, vagy a céklát főzés helyett inkább süsd meg! „Csak tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben süsd őket 5-10 percig” - mondja a séf, aki szerint ilyen formában sokkal nagyobb sikere lesz a zöldségeknek. A gombára pedig szintén ez vonatkozik: ne párold, mert akkor íztelen és gumis állagú lesz, hanem inkább pirítsd le!

 

2. Zöldség helyett nasi

Ha például az édesburgonyát vagy a sárgarépát úgy készíted el, mint a sült krumplit vagy a chips-et (tehát cikkekre, vagy vékony szeletekre vágod), akkor tuti, hogy szívesebben kóstolják meg a gyerekek, mint a párolt verziót. Egy kis házi szósszal pedig még izgalmasabbá teheted számukra a menüt!

3. Utolsó simítás: a tálalás

A gyerekek számára az egyik legfontosabb szempont, hogy az étel jól nézzen ki, ezért nem árt, ha ügyelsz a guszta tálalásra. „Fontos, hogy ne a zöldséget lássák az ételben” - tanácsolja István. Szóval csak kreatívan!

+ 1 Levek, minden mennyiségben

Ha smoothie-ként tálalod a zöldségeket  - akár egy kis gyümölccsel vegyítve -, akkor az üdítőkre és a gyümölcslevekre asszociálnak a gyerekek, ami miatt valószínűleg sokkal könnyebben elfogyasztják a zöldségleveket.

10 MUFFIN, AMIT A GYEREKEK ELVIHETNEK TÍZÓRAIRA>>> 

7 HATÁSOS MEGOLDÁS, HA VÁLOGATÓS A GYEREK!>>> 

EGÉSZSÉGES FINOMSÁGOK, AMIKÉRT BOLONDULNAK A GYEREKEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss