Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 diétás tipp alaktípus szerint!

Az, hogy hol rakódik le rád a súlyfelesleg, meghatározza, milyen étrend az ideális a tested számára. Íme, pár jó tanács!
Négyzet típus

A pluszkilók egyenletesen oszlanak el a hasi részen, a melltől lefelé egészen a csípőig. Ha jól szeretnél lakni, többnyire a kekszekhez, a tészta- és kenyérfélékhez nyúlsz, te attól érzed jóllakottan magad.

Erre figyelj: Az elégtelen tápanyagbevitel nagy a méreganyagok felhalmozódása miatt megeshet, hogy a pajzsmirigy működésed nem megfelelő, így az nem képes elég hormont termelni. Erre válaszul a test zsírt tárol, inzulint termel, és csökkenti az anyagcsere-fokozó növekedési hormon kibocsátását. Ezzel az összes sejt kalóriaégetési képességét lelassítja, főleg a has és a medence tájékán.

Így egyél: Fontoshogy elegendő jódot juttass a szervezetedbe, mert ennek a jelenléte elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Egyél rendszeresen tengeri herkentyűket, tojást, tejet, joghurtot, valamint sajtot. Naponta 2 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék és hetente 4-szer más, jódban gazdag élelmiszer fogyasztása ajánlott ennél a testalkatnál. Nassolnivalónak pedig válaszd az olajos magvakat és a dióféléket.

Mozgás: Azokat a mozgásformákat előnyösek neked, amelyeknél az intenzív és a könnyedebb szakaszok váltakoznak (pl. sprintfutás-kocogás, fel- és lefelé történő futás a lépcsőn).

Kör típus

Ha meghízol, kis pocakod lesz, amely magasan kezdődik, és kidomborodva picit lefelé lóg. Általában hasra, derékre, csípőre hízol, amitől az összhatás olyan, mint egy szép kerek almáé. A stressz hatásra a mellékvese stresszhormonokat kezd el termelni. Mivel a test azt feltételezi, hogy a „veszély” állandóan fennáll, zsírt raktároz el a hason, hogy védje a létfontosságú szerveket – emiatt alakul ki a kör alakú pocak.

Erre figyelj: A stressz hatására magassá váló kortizolszint miatt a test nem tudja beállítani a megfelelő vércukorszintet, ez az oka az állandó éhségérzetnek, és ezért eszik túl sokat az, aki állandó feszültségben él.

Így egyél: Kifejezetten ajánlott a C-vitaminban gazdag friss zöldségek és gyümölcsök, a bogyós termések, a citrusfélék, az alma, a paradicsom és a leveles zöldségek fogyasztása. Az utóbbiak egyenesen ideálisak, mivel kalciumot és magnéziumot egyaránt tartalmaznak, ezáltal pedig jó hatással vannak a mellékvesére. Naponta többször egyen, de mindig csak keveset. Lényeges, hogy mindegyik főétkezése tartalmazzon fehérjét!

Mozgás: A kevésbé intenzív, hosszú távú mozgásformák javallottak, például a séta , a jóga, az úszás és a tajcsi.

Ovális típus

A súlyfelesleg elsősorban a combodon, a csípőden, valamint a hasad alsó részén rakódik le. Legszívesebben tejtermékeket eszel, főleg azok zsírosabb változatait, például jégkrémet, krémsajtot vagy krémtúrót.

Erre figyelj: Sajnos a női petefészek hormontermelése a 28. életév után kissé egyenetlenné válhat. Ez egy szerencsétlen mellékhatást eredményezhet: a zsírsejtek a csípő és a has tájékán nagyobbodnak meg, így aztán a súlyfelesleg is a test ezen részén jelenik meg.

Így egyél: Legalább hetente 4-szer ajánlott a keresztesvirágúak, azaz a káposztafélék (kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, fejes káposzta, karfiol) fogyasztása. Emellett egyél meg naponta legalább 50 g fehérjét is, aminek legjobb forrásai a tojás, a sajt, a sovány csirkehús , a hal és a soványabb vörös húsok. Néha a kicsit zsírosabb ételek, például a margarin vagy a tejszín fogyasztása is megengedett, a mennyiségre azonban ügyelned kell, mert hízlalnak.

Mozgás: Ajánlott a biciklizés, a step-aerobik, a túrázás – a sport segíti a méregtelenítést, ráadásul az említett mozgásformák által az alsótest izmait is tónusosabbá teheted. 

EGÉSZSÉG ÉS ÁLOMALAK: 13 SZUPERÉTEL, AMI SEGÍT A FOGYÁSBAN! >>>

ITT A NAGY ŐSZI DIÉTA 7 NAPOS MINTAÉTRENDDEL >>> 

7 ÉTEL, AMIT ENNED KELL, HA LAPOS HASRA VÁGYSZ >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss