Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 trükk, hogy megszeresd a nyár csúcsnövényét, a spenótot!

Ha nem eszel elég spenótot törpe maradsz - ezzel fenyegettek minket gyerekkorunkban, hogy megegyük a spenótfőzeléket. Később a menzán nyújtott spenótos ételek sem segítették, hogy megszeressük ezt a finomságot, amit érdemes minél többször étrendünkbe iktatnunk!

A nálunk még mindig nem eléggé megbecsült spenótot (parajt) Antonin Carême – Napóleon konyhamestere és a francia konyhaművészet atyja – a zöldségfélék királynőjének nevezte. Megmutatjuk, mit tegyél, hogy te is megszeresd!

Spenótos galuska receptünket itt találod >>> 

 1. A reggeli szedés a legjobb!

A korán reggel leszedett levelek íze a legjobb: győződj meg róla, hogy a levelek elég ropogósak­e – fonnyadt  spenótot ne szedj, ne vásárolj! Bőséges mennyiséget vegyél, mert hő hatására a spenót nagyon összeesik.

Spenótos pulykatekercsért klikk ide >>> 

2. Ne tárold sokáig!

Lehetőleg azonnal dolgozd fel, mert a spenót órák alatt elveszítheti a tápanyagait. Ha mégis el kell tenned, nedves kendőbe tekerve rakd a hűtő zöldségesrekeszébe legfeljebb fél napra. Mosatlanul műanyag tasakba zárva egy hétig tárolhatod a hűtőben. Ha lefagyasztanád, akkor inkább mosd meg, majd szárogasd le tiszta konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn, mielőtt tasakba vagy dobozba csomagolod. Fagyasztás előtt megpárolva vagy olajban megdinsztelve, továbbá megfőzött állapotban is sokáig eláll a mélyhűtőben

3. ezért ne hagyd ki!

Jelentős mennyiségben van benne mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, cink és szelén, tartalmaz niacint, biotint, folsavat, fehérjét, omega­3 zsírsavakat, szénhidrátot, élelmi rostokat, gazdag A- és C-­vitaminban, és nem elhanyagolható a B1­-, B2-­, B6-­, E­-vitamin jelenléte sem.

Spenótos lasagne, ahogy mindenki imádja! >>> 

K-­vitamin­ tartalma miatt segíti a kalcium beépülését és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, 13 ­féle flavonoidjának köszönhetően felhasználható a rákellenes küzdelemben, folsav­ és magnéziumtartalma révén javítja a keringést és segít a stroke megelőzésében, luteintartalma által pedig lassítja az időskori látásromlást.

4. Így használd fel!

Távolítsd el a levelekről a talajszennyeződéseket egy vízzel teli edényben történő rázogatással. A piszkos vizet cseréld le, és ismételd a folyamatot mindaddig, amíg a levelek le nem tisztulnak. Az egészen fiatal leveleket felhasználhatod salátának, a kifejlett növényt megfőzheted.

a nagy spenótos tévhit!

Kiemelkedően magasnak vélt vastartalma miatt sokáig egy képregény­ és rajzfilmhős is buzdított a fogyasztására: Popeye attól lett olyan erős, hogy sok spenótot evett. Csak 1937-­ben, a 19. században megállapított adatok újraellenőrzésekor derült ki, hogy az akkori hivatalos vizsgálatot végző német kémikus elírta a tizedesvesszőt, és tízszeres értéket tüntetett fel. Mindenesetre még a valójában 3,5 mg/100 g is jelentős mennyiség.  

Spenótos receptjeinket itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss