Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 tipp a pénztárcabarát étkezésért

default user icon
MME
A friss és egészséges alapanyagok a hatékony diéta nélkülözhetetlen hozzávalói. Ám sokszor hiába születik meg az elhatározás, a fogyókúra iránti elszántságot pillanatokon belül semmisé tehetik az élelmiszerek árcédulái. Tippjeinkkel segítünk abban, hogy jusson is, maradjon is.

1. Fókuszálj az olcsóbb fehérjékre!

Nemcsak a súlycsökkentő programnak, hanem egy átlagos étkezésnek is elengedhetetlen összetevője a megfelelő mennyiségű protein. Persze a fehérjeforrásoknak is számtalan változata létezik: a luxusfalatoktól, például a homártól kezdve az egyszerű tehéntúróig szinte mindenfélét megtalálsz a boltok polcain. Mihez nyúlj, ha nem szeretnél a szívedhez kapni a blokk láttán?

A csirke például remek választás – nemcsak egy bizonyos része, hanem az egész! A diétázók ugyanis általában a mellehúsát veszik meg, és abból készítik el a fogásokat. Holott a különböző fogásokhoz az állat különböző részei illenek: a melle salátához, a lába és az aprólék egy gazdag zöldségleveshez, míg a bőr nélküli combokat grillezve fogyaszthatod.

A húsok mellett persze más alapanyagokból is csaphatsz kiváló, fehérjedús fogyókúrás lakomát: a lencse, a bab és a tojás egyaránt ideális és olcsó fehérjeforrás. Nagy kedvenc lehet még a görög joghurt, amit szintén arra találtak ki, hogy biztosítsd vele a napi proteinbevitel jelentős részét, és egyben vigyázz is az alakodra: 1 pohárnyiban 20 g fehérje van, ami egy átlagos aktivitású nő napi fehérjeszükségletének körülbelül a felét teszi ki.

2. Csatlakozz egy közösségi kerthez!

Nincs saját veteményesed? Láthattál már a környezetedben – talán pont a szomszédos lakótelep közepén – elkerített, parcellázott földeket, ahol idénytől függően teremnek a különböző zöldségek, gyümölcsök. Nos, ennél szuperebb módját el sem lehet képzelni a spórolásnak, hiszen ha meg tudod termelni magadnak például egy finom saláta hozzávalóit, nyert ügyed van. Sőt, egyes tanulmányok azt is bizonyították, hogy aki közösségi kertben termel, annak nő a napi zöldség- és gyümölcsbevitele. Ám nemcsak az alakodnak és a pénztárcádnak kedvezel ezzel: az így előállított vegyszermentes, biztonságos, jó minőségű, lokálisan fogyasztott termények esetében csökken a szállítási költség az elszállítandó szemét mennyisége, illetve javul a környék mikroklímája.

3. Főzz előre!

Ahogy azt a csirke példája is mutatja, egy-egy hozzávalóból többféle ételt is készíthetsz egyszerre. Ezzel amellett, hogy táplálóbb és egészségesebb menüt állíthatsz össze magadnak, a hó végére valamennyit spórolhatsz is. A kulcsszó legyen az előre tervezés! Ezután akár diéta szerint is csoportosíthatod a napokat: például a hétfő mindig salátanap, a kedd a laktató leveseké, a szerda a zsírmentes húsos fogásoké, és így tovább. Egy fogyókúrás program amúgy is állandó fejtörést okoz, de ha hetente csak egyszer kell időt szánnod arra, hogy kitaláld az elkövetkező napok menüjét, meglátod, marad pénzed arra a helyes blúzra is!

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

FOGYASZTÓ SZÉNHIDRÁTOK - NEM KELL LEMONDANOD A FINOM FALATOKRÓL! >>>

FOGYJ 3 NAP ALATT - VILLÁMDIÉTA MINTAÉTRENDDEL >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss