Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 tévhit a tejről, a tej világnapja alkalmából!

default user icon
MME
Bár a tej és a belőle készült tejtermékek több szempontból is nagyon fontos szereplői lehetnek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, egyre kevesebb fogy belőlük...

Az utóbbi hetek egyik legtöbbet említett élelmiszere a tej. Azt még nem tudhatjuk, emelkedik-e majd a fogyasztása, ha majd kisebb adó terheli, de számos pozitív tulajdonsága miatt érdemes lenne gyakrabban a kosarunkba tenni. A tej világnapja kapcsán néztük meg, miért hasznos számunkra.

Folyékony energia

Miközben a tej talán a legjobb kalcium- és D-vitamin- forrásunk, számos más hasznos tápanyagot is tartalmaz. 1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérjét, 1,5-3,6 gramm zsírt, 5,3 gramm szénhidrátot és 48-64 kcal-t (202-267 kJ) energiát találunk. Emellett A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és C-vitaminokat, niacint és folsavat tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag is van, például kálium, nátrium, magnézium és cink. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már fedezhetjük is.

A legjobb tejes pite recept >>> 

A tej és a tejtermékek fontosak!

A tejben és a belőle készült termékekben, így a joghurtban, kefirben, sajtban és túróban megtalálható vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be egészségünkben, az alapvető élettani folyamatok szabályozásában, kifejezetten a csontok fejlődésében és később a csontritkulás megelőzésében. A tej könnyen emészthető, jól hasznosítható tápanyagokat tartalmaz, és emiatt minden korosztálynak ajánlott, mutat rá a TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus is.

Legjobb tejes kifli recept >>> 

A szakértő szerint...

„A hiedelmekkel ellentétben a tej kifejezetten jól emészthető, a legtöbb diétás étrendben is helyet kap. Legfontosabb szerepe valóban gyermekkorban van, ilyenkor a benne lévő kalcium és D-vitamin hozzájárul az egészséges csontfejlődéshez és növeli az úgynevezett csúcs-csonttömeget is, amely a legfontosabb preventív faktor a XXI. század járványának is nevezett oszteoporózis szempontjából. Éppen ezért fontos az idősek számára is. Azonban a felnőttek egy része téves információk miatt szinte teljesen kiiktatja étrendjéből a tejet, sőt a tejtermékeket is”.

1. Hamis: a tej hizlal

Igazság: a teljes tej négy százalék zsírt tartalmaz, a félzsíros csak 1,5
százalékot, a zsírmentes csak 0,1-et. Tehát két deci zsíros tej kevesebb zsírt tartalmaz, mint egy zacskó rágcsálnivaló.

2. Hamis: sok ember allergiás rá

Igazság: az embereknek mindössze két-három százaléka tejallergiás. Inkább a kisgyerekeket érinti, ők viszont rendszerint kinövik e rendellenességet hároméves korukig.

3. Hamis: más ételek is elegendő kalciumot biztosítanak szervezetünk számára

Igazság: a tej sokkal több kalciumot tartalmaz, mint bármilyen más étel! 12 adag spenót adja ki például két deci tej kalciumtartalmát.

Forrás: A TÉT Platform Egyesület 

Ezek is érdekelhetnek

Friss