Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tisztább bőr és jópár kiló mínusz: hétvégi villámdiéta spárgával

default user icon
MME
A spárga néhány évtizeddel ezelőtt még drága volt és nehezen hozzáférhető, mára azonban bárki megkóstolhatja, és meggyőződhet áldásos élettani hatásáról. A spárga fűszeres szárában kevés a kalória, de rengeteg a hasznos tápanyag, így ez a zöldség ideális alapanyag egy hétvégi villámdiétához!
Hogyan működik a diéta?

3 napon keresztül minden nap elfogyasztandó spárgaadag, kb. 70 dkg (ez a mennyiség tisztított spárgára vonatkozik, tisztítatlanul, körülbelül 1 kg szükséges). Ezt köretként, sült húsokhoz, salátába keverve vagy önmagában is ehetjük, a lényeg, hogy estére elfogyjon mind!

FONTOS, hogy a kúrát ne folytassuk három napnál tovább, mert bár élvezetes, de nagyon megterheti a szervezetet! Inkább, egy-egy hónap elteltével vegyük elő újra!

Hogyan tároljuk?

Ha néhány napra előre vásárolunk spárgát, egy benedvesített, de nem túl nedves konyharuhán tároljuk a hűtőszekrényben. Ha lehet, az egész napi adagot egyszerre készítsük el, az esti adagot kihűlés után lefedve tároljuk a hűtőben.

Hogyan készítsük el?

A spárgafőzésre különféle kíméletes eljárások léteznek. A művelethez használhatunk speciális, betétes spárgafőző edényt, amelyet nagyjából az egyharmadáig kell megtölteni vízzel, és így kell beleállítani a spárgaszálakat. Ha nincsen ilyen edény, akkor megfőzhetjük a spárgát fektetve, egy forrásban lévő víz fölé helyezett pároló edénybe téve.

Készíthetünk pároló „ágyat” a spárga héjából is, ilyenkor úgy töltsük fel az edényt vízzel, hogy éppen csak elfedje a zöldségeket. A párolás átlagos időtartama 15–20 perc.

Ha a spárga elkészült, semmiképp ne öntsük ki a főzővizét, amely értékes oldott ásványi anyagokat tartalmaz, és serkenti a diéta tisztító hatását. A főzővizet lehűtve fogyasszuk étkezés előtt vagy után.

A SPÁRGA ÁLDÁSOS HATÁSAI

A spárgakúra eredményeképpen a bőr tisztább lesz, és sokkal frissebbnek, egészségesebbnek tűnik.

A zöldségben megtalálható hatóanyag méregteleníti a sejteket, elpusztítja a vírusokat.

A kálium segít megszabadulni a felgyülemlett húgysavtól, víztől és ammóniától.

A spárgában lévő rostok és nyákanyagok kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést és a salaktalanítást.

A szaponin csökkenti a vérzsírszintet, javítja a vérben a létfontosságú HDL-koleszterin arányát, ami a szív és a keringés védelmében játszik fontos szerepet.

A vas, a réz, a C- és a B9-vitamin serkenti a vérképződést, jókedvre derít, javítja az általános közérzetet.

SPÁRGÁS RECEPTEK A MINDMEGETTÉN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss