Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 napos karotindiéta

A naponta 800 kalóriát tartalmazó karotindiéta nemcsak fogyaszt és jó közérzetet biztosít, hanem szépít is, hiszen a menü vitaminbombaként hat a szervezetre.

A diéta erényei közé tartozik, hogy miközben ellátja a szervezetet megfelelő mennyiségű vitálanyaggal, a testsúlyt is csökkenti, és szabadgyök-űző, karotinban gazdag gyümölcsöket (például mangó, barack) és zöldségeket (például mángold, sárgarépa) tartalmaz.

A jótékony hatás folyamatossága érdekében a háromnapos diéta után is részesítsd előnyben a karitontartalmú zöldség- és gyümölcsféléket!

1. nap

Reggeli: Mangó-sárgabarack müzli
Hozzávalók: 2 szem kis sárgabarack, 10 dkg friss mangó, 30 g teljes kiőrlésű búzadara, 1 pohár (1,5 dl) sovány joghurt
Elkészítés:A darát éjszakára áztasd be1 dl vízbe. Reggel vágd apróra a barackot és a mangót, majd a darával együtt keverd a joghurtba! Igyál meg hozzá egy csésze, citromlével ízesített (cukormentes) zöld teát!

Tízórai: 2 aszalt sárgabarack

Ebéd: Zöldfűszeres rizssaláta
Hozzávalók: 30 g rizs, jódozott só, fél paprika, 1 kis póréhagyma, 50 g gomba, 1 kávéskanál szójaolaj, frissen őrölt bors, szójaszósz, curry, 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, turbolya és zsálya, 3 szelet lazacsonka
Elkészítés: Főzd meg a rizst, közben párold forró szójaolajban három percig a felaprított gombát, póréhagymát és paprikát. Keverd hozzá a rizst, ízesítsd sóval, borssal, szójaszósszal és curryvel, majd a finomra vágott zöldfűszerekkel és a lazacsonkával tálalja. Langyosan fogyasztandó!

Vacsora: Szezámos édesköménygratin

Hozzávalók: 1 db kis édeskömény, 1,2 dl bor, 1,2 dl zöldségleves, 1 kávéskanál édesköménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál szójaolaj, 2 paradicsom, 2 evőkanál szezámmag, jódozott só, fekete bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 dkg parmezán sajt
Elkészítés: Vágd félbe az édesköményt, távolítsd el a torzsáját és szeleteld fel. A bort és a zöldséglevest keverd össze és 8-10 percig párold benne az édesköménymagot. Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát párold meg az olajban, add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, kicsit főzd össze, tedd bele a szezámmagot és ízesítsd a fűszerekkel. Ezt követően tedd tűzálló tálba az édesköménnyel együtt, szórd meg a parmezánnal és a finomra vágott petrezselyemmel, és 220 fokon süsd 10-12 percig.

2. nap

Reggeli: Túrós kenyér
Hozzávalók: 1 szelet rozskenyér, 1 evőkanál vaj, 30 g sovány túró, 1 evőkanál csipkebogyólekvár
Elkészítés: Kend meg a kenyeret a vajjal és a túróval, és tedd rá a lekvárt. Igyál hozzá egy csésze ízesítés nélküli, csipkebogyóból készített teát!

Tízórai: 1 pohár (2 dl) sárgarépalé

Ebéd: Lazacos szendvics

Hozzávalók: 2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (vagy rozskenyér) pirítva, 1 kávéskanál vaj, 3 salátalevél, 1 szelet gouda sajt, 1-2 szelet lazac
Elkészítés: Kend meg a pirítóst vajjal, terítsd rá a salátaleveleket, a sajtot és a lazacot.

Vacsora: Füstölt lazacos tészta
Hozzávalók: 50 g tészta, 40 g füstölt lazac, jódozott só, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg brokkoli, 1 evőkanál szójaolaj, 1 dl zöldségleves, 1 pohár (1,5 dl) joghurt, frissen őrölt bors, 1 szál turbolya
Elkészítés: Főzd meg a tésztát. Párold rövid ideig a finomra vágott hagymát és a rózsáira szedett brokkolit forró olajban, öntsd hozzá a levest, főzd hat percig, majd ízesítsd a fűszerekkel. Keverd hozzá a tésztát és a joghurtot. Csíkokra vágott füstölt lazaccal és a turbolyalevelekkel fogyaszd.

3. nap

Reggeli: Zsemle zöldfűszeres túrókrémmel
Hozzávalók: 6 dkg sovány túró, 1-1 evőkanál citromfű, petrezselyem, turbolya, kapor, só, fekete bors, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle
Elkészítés: Keverd össze a túrót a fűszerekkel, majd ízesítsd sóval, borssal. A zsemlére kenve fogyaszd. Kortyolj mellé egy pohár hígított sárgabaracklevet!

Tízórai: 2 aszalt sárgabarack

Ebéd: Sárgarépa-paprika tál
Hozzávalók: 1 piros húsú paprika, 20 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál szójaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, csipetnyi cukor, 1 narancs leve, 2 szál bazsalikom
Elkészítés: Süsd meg sütőben a félbevágott paprikát addig, amíg a héja fekete nem lesz, majd tegyél rá egy nedves kendőt, húzd le a héját, és a húsát vágd csíkokra! Szeleteld fel a sárgarépát és a fokhagymát, és párold három percig a forró olajban! Add hozzá a paprikát, az ecetet, a cukrot és a narancslevet, és két percig párold tovább. Hagyd a zöldséget a lében kihűlni, fűszerezd és bazsalikommal megszórva fogyaszd!

Vacsora: Mángoldos árparizottó
Hozzávalók: 20 dkg mángold, 5 dkg aszalt tönköly, 1 liter zöldségleves, 1-1 kávéskanál őrölt paprika és curry, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál szójaolaj, 1 evőkanál joghurt, jódozott só, fekete bors, 3 szál citromfű
Elkészítés: Főzd az aszalt tönkölyt a curryvel és a pirospaprikával ízesített zöldséglevesben 25 percig, majd csepegtesd le! Párold 10 percig a felforrósított olajban a megmosott, csíkokra vágott mángoldot és a kockákra vágott vöröshagymát! Végül keverd hozzá az aszalt tönkölyt és a joghurtot! Ízesítsd, majd szórd meg a citromfűvel!

Ezek is érdekelhetnek

Friss