Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

3 nap alatt – 2 kg: fogyj finom levessel!

A káposztaleves-kúra már idejét múlt: most egy olyan csirkés zöldséglevest ajánlunk azoknak, akik gyorsan szeretnének megszabadulni pár kilótól, ami az összes fontos tápanyagot tartalmazza, és így remek alapja lehet egy néhány napos diétának.
Hirdetes

A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír a káposztalevessel szemben. A benne található hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét felgyorsító anyagokban, például a csípős ízt adó kapszaicinben. A káposztát könnyebben emészthető, de ugyanolyan hatékonyan karcsúsító zöldségek „helyettesítik”, melyek jóllakottságérzetet eredményeznek, ezáltal megelőzik a farkaséhséget. És ami fő: a csirkés zöldségleves finomabb, mint a káposztaleves. 

GYORS FOGYÁS LEVESSEL!

Ha épp csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elegendő egyetlen fogyókúrás napot beiktatnod. Ilyenkor ebédre és vacsorára fogyaszd ezt a levest. Fontos, hogy ha Kb. 1-1,5 kg-ot szeretnél fogyni, akkor 3 egymást követő napon ezt a levest edd ebédre. Ha azonban 2 kg-ot szeretnél leadni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen az ebéded és a vacsorád. Fontos azonban, hogy az egészséges táplálkozás ígisze alatt 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát! 

Ezekből a zöldségekből főzd!

1. Póréhagyma: a benne található C-vitamin segíti az emésztést. Egy adagja is fedezi a napi kalciumszükséglet 1/5-ét, márpedig ez az ásványi anyag nemcsak a csontok számára fontos, hanem a zsírégetéshez is nélkülözhetetlen. A mustárolajok és kénvegyületek sejtvédő hatásúak, és elősegítik a méreganyagok távozását a testből. 

2. Zeller:a kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban. A benne lévő kalcium, kálium és B-vitaminok pozitívan hatnak a zsírlebontó folyamatokra. Ezenkívül a salaktalanítást is segíti, mivel kihajtja a felesleges vizet a szervezetből.

3. Currypor: különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike, a kurkuma, amely serkenti az anyagcserét. Ezenkívül hidroxicitrát is található benne: ez az anyag megakadályozza a szénhidrátok zsírrá történő átalakulását. És ami még nagyszerűbb: csökkenti az édesség utáni vágyat!

4. Sárgarépa: a benne lévő kálium, magnézium és B-vitaminok csúcsteljesítményre ösztönzik az anyagcserét. A sárgarépában sok a folyadék és a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít. Adj pár csepp növényi olajat is a leveshez, hogy a szervezeted hasznosítani tudja a sárgarépa zsírban oldódó A-vitaminját! 

5. Csilipaprika: igazi C-vitamin bomba, de a csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a leghatékonyabb zsírégetők közé sorolható. Fokozza a termogenezist, azaz a test hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.

6Csirkemell: bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. Előbbi alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhséget. A cukoranyagcserében központi szerepet betöltő króm éhség- és telítettségérzetet biztosít.

 7. Burgonya: értékes és rendkívül laktató növényi anyagokat tartalmaz. Magas rosttartalma szintén jóllakottságot idéz elő, valamint serkenti az emésztést. A kálium kiűzi a felesleges vizet a szövetekből, és kíméletes módon salaktalanít. Emellett a burgonya vérnyomás-szabályozó hatása is ismert. 

8. Gyömbér: több mint ötszáz hatóanyagot tartalmaz. Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a fontosak. A csípős anyagok, mint a gingerol és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint fokozzák az emésztőnedv-termelődést. Ezenkívül a csilihez hasonlóan hatékonyabbá teszik az emésztést, ami nagyobb kalóriafelhasználást eredményez. A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.

9. Vörös lencse:a hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak. A növényi fehérjék és szénhidrátok ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Nagy mennyiségű, értékes B-vitaminjaikkal támogatják a szénhidrát-anyagcserét. A lencsében ezenkívül sok kálium és foszfor is található. A vörös lencsének elsősorban a héja tartalmaz laktató rostanyagokat. 

Így készítsd el!

Hozzávalók (2 adaghoz): 2 db nagyobb sárgarépa, 50 g zeller, 250 g csirkemellfilé, 1 db póréhagyma, 250 g burgonya, 1 db diónyi gyömbér, 1 db kisebb piros csilipaprika, 1 db tyúkhúsleveskocka, 1 tk currypor, 50 g vörös lencse, só, bors, citromlé, 1 db újhagyma

1. A répát és a zellert tisztítsuk meg, előbbit karikázzuk, míg az utóbbit kockázzuk fel. A húst mossuk meg, a pórét karikázzuk fel. A meghámozott burgonyát vágjuk kockákra. A gyömbért a héj eltávolítása után reszeljük finomra. A kimagozott csilit szeljük vékony karikákra.

2. A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit tegyük egy lábosba, és öntsük fel 1-1,2 l vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és a curryt, majd a csirkemellet is, és kis lángon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Szórjuk bele a lencsét is, és főzzük addig, amíg mindkettő meg nem puhul.

3. A húst vegyük ki, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük vissza a levesbe. Az ételt ízesítsük sóval, borssal és citromlével, végül szórjuk meg a felkarikázott újhagymával.

Kalóriatartalom: 320 kcal/adag 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes