Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 isteni turmix, amitől erősebb és fényesebb lesz a hajad

A gyorsan növő, erős, dús és egészséges hajhoz nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás, amire a legegyszerűbb megoldás a turmix, vagy ahogyan mostanában sokan nevezik, a smoothie.

A haj kedvenc vitaminjai és ásványi anyagai a C-vitamin, a vas, a cink és a B-vitamin család legtöbb tagja. Ha ezekből elegendő mennyiséget veszünk magunkhoz, akkor nem kell többé a töredezett hajvégek, vagy a fakó, fénytelen, lógó haj miatt aggódnunk.  

Miért hatásosak?

A hajerősítő turmixok közös tulajdonsága, hogy friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a cukortartalmuk, mert az gátolhatja egyes jótékony anyagok felszívódását. A sötétzöld levélzöldségek, a bogyósgyümölcsök, az olajos magvak és az avokádó mind segítenek, hogy biztosítsák az egészségesen, gyorsan növő hajnak a szükséges tápanyagokat, olyan különlegességeket is, mint a niacin vagy a biotin. Külön bónusz, hogy a bőrünk is megszépül a fogyasztásuktól.

TÖLTSD FEL MAGAD SMOOTHIE-VAL! >>> 
Hajnövesztő "erdei álom" turmix

A bogyós gyümölcsök kiemelkedően gazdagok C-vitaminban, ami több jó tulajdonsága mellett a vas jobb felszívódását is elősegíti. Felturbózza a szervezet kollagéntermelését, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a haj erős és rugalmas legyen, hidratálja a száraz hajat, megállítja a hajvégek repedezését. A spenót a folsav és a vas ellátását biztosítja. Jó ha tudjuk, hogy ha hullik a hajunk, akkor elsőként vashiányra kell gyanakodni, ha viszont elegendő van belőle a szervezetünkben, akkor gyorsabban, intenzívebben nőhet tőle  a haj.

1 nagy pohárnyi turmixhoz a hozzávalók:

1 nagy marék bébispenót
kb. fél csésze fagyasztott (vagy ha szerencsénk van friss) bogyós gyümölcs
fél banán, lehetőleg jó érett
1 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel, de frissen facsart narancslével is)
 jégkocka

Elkészítés:
Mindent bedobálunk a turmixgépbe és megnyomjuk a gombot.

Hajfényesítő epres-mangós turmix

Az eper a C-vitamint, a mángold a vasat biztosítja (akinek nő otthon a kertben az úgysem tudja mit csináljon a sok felesleggel, akinek nem, az helyettesítheti spenóttal). Ennek a turmixnak azonban a dió a kulcsa, magas Omega 3 zsírtartalma, cink, biotin és E-vitamin tartalma miatt. Ezek nemcsak védik a hajat, például az UV sugárzás káros hatásaitól, hanem belülről építik, javítják a haj struktúráját. Fényt, erősebb tartást és egészséges hajvégeket ad, és dúsabb kinézetű lesz tőle a hajunk.

2 pohárnyi adaghoz:

3 nagy mángoldlevél, melynek kemény középső levélnyelét eltávolítjuk
1 marék fagyasztott mangó (helyettesíthető ananásszal)
1 marék fagyasztott (vagy friss) eper
1 pohár joghurt, lehetőleg élőflórás
4-5 darab dióbél
max. 1 dl víz, ha hígítani szeretnénk

Elkészítés: turmixoljuk össze a hozzávalókat. Könnyebb, ha a diót előzőleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Hűtőszekrényben két napig tartható, a harmadikon már nem fog olyan jól kinézni és csökken a vitamintartalma is.

Hajdúsító avokádó-málnaturmix

Az avokádóban található niacin, azaz B3 vitamin csodás hatással van a bőr sejtjeire. Nemcsak a keringési rendszer javításával segíti a hajhagymák táplálékkal való ellátását, de nagy szerepe van a haj dússágának, ragyogásának és a körmök erejének, vastagságának biztosításában is. A mandula cink és olajtartalmával szépíti a hajat, a többi összetevő áldásos hatásait pedig feljebb már ismertettük.

Két adaghoz:

1db félérett avokádó
2 marék spenót, vagy bébispenót
10 deka fagyasztott málna
2 kanál darált mandula vagy dió
2 dl tej (mandulatejjel kiváltható)

Tipp: próbáljuk édesítés nélkül inni ezeket a turmixokat, lehetőleg még a kalóriamentes édesítőkről is feledkezzünk meg. Sokkal jobban érvényesülnek majd a különleges ízkombinációk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss