Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

2012. márc. 26. Szalonnázzunk!

Meglehet, e heti bejegyzésemmel nem leszek túl népszerű, mégis azt mondom... a szalonnának helye van a kamrában és a családi asztalon! :-)

Persze, tudom, hogy a koleszterintől rettegők meg a fogyókúrázók most a fejükhöz kapnak, és azt mondják, nnna, innen nem olvasom tovább, de szerintem a szalonna nem olyan "bűnös", mint amilyennek tartják, inkább a széndhidrátok azok, amik a vércukorszintet az egekbe nyomják, majd aztán alattomos zsírpárnákat építenek ránk. :-)
A szüleim rendszeresen esznek szalonnát (nyilván nem nagy mennyiségeket), sőt a nagyszüleim is mindig ettek ilyesmit, és közülük senki nem volt koleszterines, sőt elhízott sem...

Szóval szégyen vagy sem, nálunk mindig van a hűtőben egy kis szalonna. Ja, ne gondoljatok vágódeszkányi darabokra, inkább amolyan féltenyérnyi kis csíkokra, tudjátok, cuki, ropogós papírban. Paprikás, fokhagymás vagy húsos, időnként szeletelt bacon - mikor milyet kapunk a hentesnél. Többynyire túrós csuszához vesszük, de szívesen teszek néhány kockát a rántotta alá, vagy szórom göngyölt csirke- vagy pulykamellekre, de a pörkölt- és gulyás alapokhoz is nagyon illik, sőt egytálételekhez, tepsis zöldségekhez, és akár krémlevesekhez - (megpirítva) levesbetétként.

Ezúttal azonban a férjem ötletét keltettem életre vele, ugyanis a múlt heti receptet tovább gondolva, egy maroknyi sült szalonnát tettem a kenyér tésztájába, kicsit más formára gyúrtam, tovább kelesztettem... az eredmény pedig elsöprő volt. Szilvi, Zsuzsi, ha a hagymás verzió ízlett, akkor ezért egyenesen odalesztek! :-)))

Szalonnás házi kenyér

Hozzávalók: 2.8 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 marék apró kockára vágott pirított szalonna a kisült zsírja nélkül (azaz leszűrve!), 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál tengeri só, 2 evőkanál lilahagyma nagyon apróra kockázva, 2 evőkanál olasz kemény reszelt sajt, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük - ez 1,5 óra. (Természetesen a tésztát hagyományos módon is el lehet készíteni!)
2.) A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás rúddá formáljuk.
3.) Olívaolajjal kikent, mély sütőformába tesszük (nekem teflonos van), és hagyjuk szép magasra megkelni. Ha szépen megemelkedett, nagyon éles késsel haránt irányban bevágjuk.
4.) A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kenyeret finoman megkenjük / megspricceljük vízzel, és betesszük a forró sütőbe. 40-45 perc a sütési idő, és én az utolsó 5 percre légkeverésre állítottam a sütőt, mert akkor még jobban megpirul a kenyér kérge. Érezni fogjuk, mikor van kész, mert  "kemencében sült mesebeli kenyérillat" fogja elárasztani a lakást...
Igazság szerint nem is kell rá semmi, csak egy kis vaj, és egy szál friss újhagyma a kezetekbe. Szeretni fogjátok, ígérem! :-))





A múltkori kolbászos-kukoricás burgonyalevest is tovább gondoltam, és elkészítettem egy naturálisabb ízű, de legalább olyan finom rokonát. Brokkoli-rajongóknak különösen ajánlom!

Brokkolis-kukoricás burgonyaleves

Hozzávalók: egy kis darab szalonna (ez elhagyható), 1 vöröshagyma, 4 szem burgonya, 1 kis doboz kukorica konzerv, 1 zacskó fagyasztott brokkoli, víz, 2 házias levesalap kocka (tyúkhúsleves), 1 tömlős sajtkrém, pici só, friss petrezselyem
A tálaláshoz: színes levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, és megpirítjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a kockára vágott burgonyát, felöntjük erőlevessel (2 kocka + 1 liter víz), és fedő alatt, takaréklángon majdnem teljesen puhára főzzük a krumplit.
2.) Amikor a burgonya már szinte puha, hozzáadjuk a brokkolit, és néhány percig főzzük, majd ha az is puha, a levesbe öntjük a lecsepegtetett kukoricát.
3.) A levesből kimerünk egy bögrényi levet, habverővel simára keverünk benne egy tömlős sajtkrémet, majd visszaöntjük a levesbe a sajtos levet. Simára keverjük, picit sózzuk, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Színes levesgyönggyel nagyon mutatós és finom leves.

A következő levest (a kenyérhez hasonlóan) szintén a férjem álmodta meg: ő vette meg a hozzávalókat, aztán sorolta, mit tegyek még mellé. Követtem az utasításokat, és magam is meglepődtem, hogy a végén micsoda házias leves kerekedett ki belőle. Kezdek gyanakodni, hogy Ká időközben megtanult főzni... :-))) A viccet félretéve: azt mondta, hogy a szülés után szeretne nekünk mindenféle finom házi ételt készíteni, és erre csak azt mondhatom, hogy szabad a pálya! A végén pedig, ha kiderült, hogy Ká és Dorka is jobban főznek, mint én, majd felváltva postolunk. :-))))

Zöldséges sertésragu leves

Hozzávalók: kisebb darab szalonna felkockázva, 2 vöröshagyma, 1 kg sertés gulyáshús, 1 csomag leveszöldség (5 sárgarépa, 2 fehér répa, 1 zeller, 1 fokhagyma), 3-4 burgonya, 35 dkg zöldborsó (zsenge, fagyasztott), friss petrezselyem, 4 házias leveskoca (gulyás ízű), 2 liter víz, pici só, 1 teáskanál pirospaprika, nagy csipet kurkuma
Elkészítés:
1.) A szalonnát és a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, felkockázott húst, és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük (kockából készült) erőlevessel, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, hosszában kettévágott fehérrépát, kis darab zellert, fokhagymát, pici sót, pirospaprikát, őrölt borsot, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük. (Én kuktában főztem, hogy egészen puha legyen.)
2.) Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a fagyasztott zöldborsót, és puhára főzzük. Végül megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és azonnal fogyasztjuk.

Természetesen nem azt mondom, hogy mindig, minden ételbe szalonnát kellene tennünk, hiszen alapvetően olíva olajjal sütök-főzök, de vannak olyan ételek (főként, ha magyaros ízekre vágyunk), amelyek megkövetelik a szalonna kissé sós, füstös és semmihez sem hasonlóan finom ízét és illatát.

Ma délután séta közben két utcából is szalonnasütés illata szállt felénk. A kertes házak előkertjeiben szundikáló kutyák is érezhették, mert a legtöbben felpattantak, és a kerítéshez nyomott orrukkal kíváncsian szívták magukba a nyáresti hangulatot idéző sültek illatát, majd panaszosan fel-felvonyítottak... mi pedig összenéztünk a férjemmel, és egyszerre mondtuk ki: a jövő héten muszáj lesz sütnünk valamit a szabadban! :-))) 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Szilviaa
Kedves ambrozia! A húsgombóc nagyon nagyon finom lett!!!! Köszönöm, hogy leírtad, biztos, hogy gyakran fogom készíteni. Olyan finom és olyan gusztusos..:)) Na és az illata:) Parmezán helyett én kemény füstölt sajtot tettem bele, de majd kipróbálom parmezánnal is. Fergeteges! Köszi! Szilvi
Szilviaa
Sziasztok! Tegnap megcsináltam azt a káposztás receptet. Nagyon finom volt! A kisfiam a barátjánál volt, így nekik is vittem. A hagymás kenyér és a vacsora receptjét is tovább kellett adnom.:) Nálunk csak szél fúj, de az sem olyan túl vészes (Hajdú-Bihar), eső továbbra sem esett. Pedig tegnap körbe körülöttünk esőfüggönyök voltak. Ma nálunk alszik a hugim, akit a bátyám nevel, így erősen gondolkodom a mai ebéden és vacsorán én is. Ez a húsgombóc istenien hangzik, most erőteljesen ezen gondolkodom.:)) Jelentem, nálam már 35 paradicsom palánta kikelt a poharakban, és a padlizsánok is.:)) A paprikára várok még, és a majusra, hogy végre ki lehessen őket ültetni. Idebent egy ládában hónapos retket is nevelek, mindig ha fölszedem, lehet újat ültetni. 2 hét és már meg is lesz az első szüret.:) Mirza, a meggyet én nem tudom miért romlik meg, én a befőttekbe sosem teszek tartósítót, csak dunszt alatt főzöm, míg el nem kezd gyöngyözni a belsejében a víz, majd ott hagyom kihűlni. A lecsóba sem testek, azt forrón üvegekbe öntöm, majd jó nagy száraz dunsztban 2-3 nap alatt hagyom kihűlni. Egy-egy üveg rossz befőttem mégis szokott keletkezni. Idén egy körte és egy nagy üveg lecsókrémem romlott meg (akkor még csak olvasód voltam és nem szóltam hozzá a bejegyzéseidhez, de már akkor is használtam a receptjeidet). A megromlott lecsókrém igazi kitörő vulkánná vált, mikor felnyitottam. Na de a kb 100 üvegnyi eltett finomságok közül ez a 2 üveg lehet járulékos veszteség.:))) Ambrozia az bazsalikommal szavadon foglak!!!:))) Ugye milyen finom a kenyér tésztája? Szerintem, ha abba is teszel egy kis bazsalikomot, tutira feldobja még jobban. Én a snidlinges változatot is elcsórtam Mirzától.:)) Mirza, Mirza...egy rejtelmes talány (Simon István nyomán:) )...de közeleg a hétfő és a fogászat is.:D Puszi!
ambrozia
Kisültek a kis bagettjeim. Ezentúl csakis ebből a tésztából fogom sütni. Szépek, ropogós a héjuk, finomak......
Morzsálós Mirza
Szia Szilvi, Szia Ambrozia! :-) Nos, a jóslófájások azóta is szórakoztatnak...:-))) Beindulnak, aztán jönnek 2-3-4 órán át, 40 percenként, aztán 30 percenként, aztán elmúlnak. A szülésznőm szerint így gyakorol a kismamák méhe, ezért örülni kell neki. Az olasz húsgombóc istenien hangzik, ezt tuti ki fogom majd próbálni! :-) A házi paradicsom nagyon jó, sajnos én még nem tettem el, de majd idén. Amúgy tavalyról minden befőttem jól sikerült, egyedül a nyersen eltett cukros meggyek erjedtek meg, nem értem, miért, mert anya is mindig így csinálta,és neki soha, egy sem romlott el? Ma szülinapoztunk, Ádám anyukát ünnepeltük, mert szülinapja volt, szóval nem főztem, étteremben voltunk és olyan jól esett. :-) A végén csokitorta is volt, a Baba csak úgy ficánkolt a pocimban, annyira bejött neki a menü. Mit főztök a hétvégén? Én kinéztem egy amerikai fánk receptet, van ugyanis egy bontatlan donut sütőm... de van egy remek almás süti receptem is, ez sütés nélküli, babapiskótára kell rétegezni pudingos almát, 1 kg-t, egy tepsiben vagy tortaformában. Persze, almám nincs, de azt holnap meg tudom venni - két jóslófájás között. :-)))) A főételen még nem gondolkoztam. Nálatok mi lesz? Nos, az alvásprobléma nálam is játszik, jó pár hete rémesen alszom. Mindig éjfél után tudok csak elálmosodni, és 4-kor én is mindig fent vagyok, és hiába küzdök, nem tudok vissza aludni. Így ilyenkor én is beteszek egy mosást, beindítom a kenyérsütőgépet, és felteszem az ebédet, és mire reggel a többiek felébrednek, csak néznek, hogy frissen sült kenyér van az asztalon, és kész az aznapi ebéd...:-) Igaz, én Dorkával minden délután alszom 2 órát, lehet, hogy ez árt a bioritmusomnak, de talán nem is baj, hiszen a baba miatt egy darabig majd éjjelente úgyis kelnem kell, legalább könnyen fog menni. Mit szóltok a viharhoz? Kiborult az összes cserepes növényem, a fregolim elszállt (mondjuk minek tereget valaki a szélben? :-))? és sétálni sem mentünk ma, olyan tornádó-erősségű szél fúj a rét felől. Hah, ez milyen jó így leírva. :-)) Nálatok van rét??? Pussszka: Mirza
ambrozia
1/2 kiló darált husi, 5 dkg reszelt sajt, egy kis fej hagyma lereszelve, 1 gerezd fokhagyma, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér tejbe áztatva kinyomkodva, 1-2 tojás, só, bors, majoranna, őrölt kömény--- ebből kb. 2 cm átmérőjű gombócokat csinálni és olajban kisütni olívaolaj és egy kis vaj keverékén 1-2 gerezd szeletelt fokhagymát dinsztelni és amikor jön az illata beleönteni a hámozott paradicsomkonzervet, bár én mindig Anyukám saját eltevésű üveges paradicsomlevét használom, de mondjuk, hogy legyen elég mártás úgy kb. 2 dobozzal a konzervből, só, bors, oreganó, bazsalikom. És aztán ezt úgy kb. 30 percig főzni, esetleg, ha túl darabos a paradicsom, le lehet turmixolni. A végén zsupsz bele a gombócok és még egy 5 percig összefőzni. Spagetti, makaróni illik hozzá és a tetejére nagy halom parmezán. Én minden évben a szüleim kertjében nevelgetek bazsalikomot és annyi levél van, hogy úgy kb 2-3 kiló(!!!) levelet szüretelek. Ezt le szoktam olívaolajjal turmixolni és kis üvegekben a hűtő aljában tartom. Olyan, mintha frisset tenne az ember a kajába. Ígérem nektek Mirza és Szilvi, hogy ha idén is ilyen lesz a termés, küldök csomagban. :))) A mártásba olaszhonban még tesznek egy kis cukrot is, de azt nekem nem szabad meg nem is szeretem. nem egy bonyolult kaja ez a gombóc, de valahogyan én jobban szeretem így a spagettit, mintha csak simán darálthúsos lenne a szósz.
Szilviaa
Szia ambrozia, az olaszos húsgombócot hogyan csinálod?
ambrozia
Sziasztok, Lányok! Köszönöm a sok ötletet. Most kevereg a kenyérsütőgépben az új tészta és azt gondoltam, hogy most kis bagetteket sütök a tésztából. Nem tettem bele most hagymát, csak úgy simán. Amúgy az én gépem, mert az elején tettem bele a hagymát, teljesen szétgyalulta és nem lett a kenyerem olyan szép hagymapöttyös, mint Mirzáé. Majd beszámolok a végeredményről. :))) Amúgy nem ilyen későn fekszem, hanem én sem tudok aludni, pedig nem várok babát. :( Legtöbbször 4 körül megébredek, nagyon ritkán tudok visszaaludni. Most egy kicsit korábban megébredtem. De aztán aludtam még pár órát. A múltkor, amikor négy napos szünet volt, egyik nap reggel hét órára készen volt a marhahúsleves és az olaszos húsgombóc paradicsommártásban. :))))))) Puszi nektek.
Szilviaa
Hű, nálunk egy pici eső sem esett. A szél fújdogált este fél 7 körül egy kicsit jobban, azt hittem vihar lesz, de aztán nyomtalanul elvonult. Ambrozia! Vegyél szilikonos sütőpapírt!! Én bevallom, még a teflonos formákat is kibélelem vele, mert olyan szép egyenletesen sülnek rajta a dolgok. És mivel szilikonos, nem tapad rá soha semmi. Ugyanolyan ívben lehet kapni, mint a sima sütőpapírt, és totál mindegy melyik márkájút veszed belőle. A kacsatepertőt én is imádom, küldhetnél belőle.:)) Nekünk azt apósom szokott sütni, kint bográcsban. Jaj, Mirza! Annyira beleéltem már magam az izgalomba, hogy szülni fogsz, hogy mikor írtad a jóslófájásokat, még émelyegni is elkezdtem.:))) (mert mindig émelygek, ha izgulok:)) ) Vigyázzatok magatokra!! Pusziiii:))
Morzsálós Mirza
Szia Ambrozia, ilyen későn fekszel le, vagy ilyen korán kelsz? :-) Én is fent vagyok 3/4 4 óta, a vihar veri a redőnyöket, szakad az eső, süvít a szél - nem tudtam aludni. A jóslófájások úgy éjfél körül múltak el, szóval nem kellett elindulnunk. Különös dolog ez, mert olyan igazinak tűnnek néha...bár a könyvek szerint az ember onnan tudja, hogy igazi vagy sem, hogy nincs benne kétely. Hááát, úgy legyen! Nos, a sütőforma bevonata kulcskérdés. Én vettem egy szív alakú formát, és bár az is csilli-villi volt, minden leégett benne... szóval ennek érdemes utána járni, esetleg az adott kenyeret más formában megsütni, vagy ugyanebben, sütőpapírral, hátha sokkal jobb lesz? A tepertő receptet köszönöm! Eddig egyszer sütöttem, de nem lett olyan igazi, békebeli. Azóta sokaktól hallottam ezt a tej-dolgot, én azt nem tettem bele, és azt hiszem, túl is sütöttem őket. Nah, ezt még egyszer kipróbálom, előbb-utóbb csak belejövök? Puszi! Mirza
ambrozia
Köszönöm szépen a válaszokat. Én is ilyesmire gondoltam, meg arra is, hogy talán kicsit túlkelte magát, kicsit lefolyt a sütő szélén. Aztán az is lehet, hogy az én sütőm nem teflon, hanem olyan ezüstös színű valami hiperszuper csodabevonattal, ami akkor semmit sem ér. A kacsazsírt én úgy sütöm, ahogyan disznóöléskor mindig is láttam a családomban. Vizet a kockára vágott háj alá, hogy majdnem feléig érjen. Aztán sütöm lassú tűzön, kevergetve. A végén, amikor már úgy látszik, hogy nem nagyon sül ki több, önök bele egy kis tejet, ebbe 1 kg-hoz kb. fél decit tettem. Ettől nagyon szép lesz a színe és ropogós. Egy fél marék töpörtyű lett belőle, el is fogyott rögtön úgy melegen. És majdnem lett egy liter zsír. Itt is, Arrabonában:) nagyon fúj a szél. Remélem, jól vagy, Mirza. Pussssz.

Magazin